Μισθώσεις τέλος χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό

Καμία μίσθωση  ακινήτου δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί  από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, εάν  το ακίνητο δεν συνοδεύεται από  ενεργειακό πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».

Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση  ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα  ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή  που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

Συνεπώς από  τις 9.1.2012 οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν  νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη  ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται  ο αριθμός πρωτοκόλλου του  ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται  μαζί και αυτό για επίδειξη στη  Δ.Ο.Υ.

Η εξέλιξη  έρχεται παρά τα επανειλημμένα διαβήματα  των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) οι οποίοι επισημαίνουν προς το υπουργείο ότι επέρχεται  νέα και σημαντική επιβάρυνση για την ακίνητη περιουσία.

Και αυτό καθώς  η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών  που χορηγούν, έπειτα από αυτοψία, τα πιστοποιητικά φτάνει, όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα, έως και τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια και εώς τα 2,5 ευρώ για γραφεία και καταστήματα.

www.protothema.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Μισθώσεις τέλος χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό”

  1. Καλησπέρα.

    Όλα θα γίνουν όπως και στην κεντροβόρεια Ευρώπη, όπου η ιδικτησία είναι μόνο για τους πάρα πολύ ευκατάστατους. Οι υπόλοιποι ενοικιάζουν σπίτι με συμβόλαιο για 99 χρόνια είτε από το κράτος είτε από ιδιωτικές εταιρείες . . .
    Ειδικά στη Γερμανία, οι μεν λεφτάδες κατοικούν στην επαρχία, οι δε μάζες για τη βαριά βιομηχανία στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς τους ευνοεί και το επίπεδο του εδάφους στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Το τεράστιο ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων από ιδιώτες που ισχύει στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες φάνταζε ως επιστημονική φαντασία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μεγάλο κόλπο για την πλήρη ανατροπή αυτού του καθεστώτος, ξεκίνησε με τα στεγαστικά δάνεια των τοκογλύφων -συγνώμη των τραπεζών- και ολοκληρώνεται με τη φοροεπιδρομή του κράτους. Περαστικά μας . . . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *