‘Με βήμα ταχύ’ στα κόκκινα δάνεια

Να καλύψουν τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των κόκκινων δανείων επιχειρούν οι τράπεζες. Ξαναγυρνάνε στο κόκκινο 6 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια ιδιωτών

Το χαμένο  χρόνο θα προσπαθήσουν να καλύψουν οι τράπεζες στο θέμα των κόκκινων δανείων. Μετά τη διαπιστωμένη “καθίζηση” του πρώτου τριμήνου, όπου μια σειρά γεγονότων είχαν ως αποτέλεσμα την αθέτηση ρύθμισης οφειλών, το τραπεζικό σύστημα  της χώρας θα εντείνει τις διαδικασίες για να πετύχει τους στόχους του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα γίνουν τα πάντα, ώστε να επιταχυνθεί η ρύθμιση οφειλών και μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%, ώστε το 2018 και το 2019 να επιτευχθούν οι υποσχέσεις – στόχοι προς τον SSM για μείωση των κόκκινων δανείων κατά…40%.

Βέβαια η συγκυρία δεν είναι και τόσο ευνοϊκή με τις εκκρεμότητες που ” στοιχειώνουν” διάφορες πτυχές του θέματος και με το ποσοστό αθέτησης ρυθμίσεων να αυξάνεται με την πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο ότι και στα δάνεια ιδιωτών, ” σκάνε” πάνω από τα μισά ρυθμισμένα, με αναλογία 6 στα 10 δάνεια περίπου,  στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό στην αγορά, ειδικά σε μια περίοδο που θα πρέπει να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Βέβαια, οι εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων και αυτές που θα αναλάβουν την πώληση μέρους χαρτοφυλακίου, είναι έτοιμες να ” μπουν στη μάχη” της διεκδίκησης αγοραστών και επενδυτών,  μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί η διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων για λογαριασμό των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, η αγορά πιέζει για την ολοκλήρωση των ανοιχτών μετώπων, προκειμένου να έχουν νομική κάλυψη διάφορα θεσμοθετημένα πλαίσια. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ψήφιση από τη Βουλή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επονομαζόμενης απιστίας των τραπεζικών στελεχών  δηλαδή, της νομικής τους κάλυψης προκειμένου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων).

Υπάρχουν όμως και τεχνικά ζητήματα προς διευθέτηση όπως η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη λειτουργία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η πλατφόρμα , που είχαν προσφερθεί να τη χτίσουν οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να φτιάξει με τη συμβολή του Δημοσίου, δεν έχει ακόμη σχεδιασθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *