Μειώνονται από 5% έως 19% οι αντικειμενικές αξίες

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση με την οποία αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. To υπουργείο Οικονομικών προχωρά μετά από περίπου 9 χρόνια σε αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, εφαρμόζοντας σχετική διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία έχει πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο προβλέπεται ότι οι τιμές ζώνης έως 650 ευρώ το μέτρο καθώς και αυτές άνω των 4.050 ευρώ το μέτρο παραμένουν αμετάβλητες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι αξίες μειώνονται από 5% έως 19%.

Οι νέες αξίες θα ισχύσουν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τη σχετική διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μειώσεων είναι κυρίως περιοχές με μεσαία τιμή ζώνης, δηλαδή από 1.400 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, καθώς εκεί γίνονται οι μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ περιορισμένες είναι οι μειώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι, αλλά μειώνεται αναδρομικά ο φόρος κάθε είδους μεταβίβασης ακινήτων όπως είναι οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές κτλ. 

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, η Υπουργική Απόφαση:

Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:

1)    Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2)    Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3)    Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4)    Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5)    Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *