Λύσεις για τους δανειολήπτες ετοιμάζουν οι τράπεζες

Δέσμη μέτρων διευκόλυνσης των φυσικών προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων για την επόμενη περίοδο και ανάλογα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού ετοιμάζουν οι τράπεζες, χωρίς, όμως, όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr τα μέτρα αυτά να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

«Οι λύσεις-ρυθμίσεις για το χρονικό διάστημα που πλήττονται τα εισοδήματά τους από τον κορωνοϊό θα είναι εξατομικευμένες και όχι οριζόντιες. Η κάθε τράπεζα θα διευκολύνει όσους τεκμηριωμένα πλήττονται από την κρίση και θα προσφέρει διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων της επόμενης περιόδου», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «δημόσιοι υπάλληλοι και μισθωτοί που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους και πληρώνονται κανονικά, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των έκτακτων ρυθμίσεων». Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου ζήτησε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις τράπεζες να αποφασίσουν μέτρα στήριξης και των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Τα μέτρα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα αφορούν προφανώς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Εκτός τα NPEs

Τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες αναμένουν τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσον αφορά το χρονικό διάστημα της ευελιξίας που θα τους δοθεί, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να μην οδηγήσουν τα δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Γεγονός που θα τους διευκολύνει όσον αφορά τη διατήρηση της ισορροπίας του ισολογισμού τους, χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετες προβλέψεις μέσω δέσμευσης κεφαλαίου. Επίσης, ο SSM αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τους νέους κανόνες όσον αφορά το όριο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διατηρούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *