Λεφτά για νέα δάνεια υπάρχουν αλλά η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή – Ιστορικά χαμηλά

Κεφάλαια για χρηματοδότηση αναγκών λιανικής τραπεζικής στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη υπάρχουν, αλλά η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, τονίζουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, σε δηλώσεις και σε κατ ίδιαν επικοινωνία που έχουν με φορείς της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα διαθέσιμα για χρηματοδότηση κεφάλαια στους τομείς στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης για το 2017  ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ρευστότητα αυτή να υπερκαλύπτει την πολύ χαμηλή ζήτηση που συνεχίζει να παρατηρείται.

Σύμφωνα, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε επίπεδο αγοράς, οι νέες εκταμιεύσεις τον πρώτο τρίμηνο  του 2017 κυμαίνονται στα 50 εκατ. ευρώ στη στεγαστική πίστη, ενώ στην καταναλωτική κυμαίνονται στα 60 εκατ. ευρώ, με τα χαμηλά αυτά ποσά να αποδίδονται στην ανύπαρκτη σχεδόν ζήτηση από μέρους των καταναλωτών.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) δείχνουν την τεράστια μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια: από τις 1.200 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων το 2007, φθάσαμε στις 82 ανά ημέρα το 2016 για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης από τις 32.300 ανά εργάσιμη ημέρα αιτήσεις χορήγησης καταναλωτικών δανείων το 2007 φθάσαμε στις 4.455 ανά εργάσιμη ημέρα το 2016.

www.bankwars.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *