Λήξη χρόνου, εξέπνευσε το τελεσίγραφο: “Η Ελλάδα ξεπέρασε τα όρια” λέει η Κομισιόν – “Οι αρχηγοί έπρεπε ήδη να είχαν συμφωνήσει”

– Δραματικές εξελίξεις και την Κομισιόν να σφυρίζει… λήξη χρόνου για την Ελλάδα
– Σε εξέλιξη ΤΩΡΑ η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαρκοζί: “Οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους”
– Ζήτησαν αποφάσεις για να δώσουν χρήματα
– “Κοντά σε συμφωνία για μείωση 20% στον κατώτατο μισθό και μαχαίρι στις επικουρικές οι αρχηγοί” γράφει το DJ Newswires
– 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο 2012 ζητάει η τρόικα

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δραματικές. Το επικοινωνιακό παιχνίδι παίζεται εντός και ΚΥΡΙΩΣ εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Πρώτα το επείγον τηλεγράφημα του Reuters πως ο χρόνος μας λήγει και μετά το… σφύριγμα της λήξης από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι η νέα συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ ΚΑΙ για την Ελλάδα. «Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν… η μπάλα είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα, είπε ο Αλταφάζ και διατύπωσε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει τάχιστα.

«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί μια και καλή», το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δίνει με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε (αν όχι απείλησε) ότι δε θα υπάρξουν νέα κεφάλαια για την Ελλάδα αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στην Αθήνα.

«Όχι στο νέο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα» είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το τηλεγράφημα του Reuters που έδειξε το δρόμο

Νωρίτερα, ένα επείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters είχε αφήσει να διαφανεί πως σοβεί ένας πόλεμος επικοινωνίας των κομμάτων που επιμένουν σε μικροκομματικά παιχνίδια ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή για τη χώρα.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, που επικαλείται ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο: ”Δεν υπάρχει deadline για σήμερα για επίτευξη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών σε ότι αφορά τους όρους που θέτει η τρόικα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης”.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, χρονικό όριο για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών είναι η Τετάρτη, όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Αν αυτό ισχύει τότε παρακολουθούμε ένα ”θέατρο” όπου κάποιοι εμφανίζονται να πιέζονται μέχρις εσχάτων για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Ο δρόμος για την συμφωνία

Όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες ότι σήμερα το απόγευμα πάμε προς την τελική συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη αφού επί της ουσίας σώζεται μόνο ο 13ος και 14ος μισθός (τουλάχιστον αυτό διαρρέεται) όμως σε όλα τα υπόλοιπα θα υπάρξουν δραματικές μειώσεις.

Σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση των δώρων και του επιδόματος αδείας η τρόικα επιμένει στην μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κατώτατου μισθού.

Αυτή η μείωση, που θα σημάνει έναν μισθό περί τα 600 ευρώ θα συμπαρασύρει στις επόμενες διαπραγματεύσεις προς τα κάτω όλους τους μισθούς, ουσιαστικά με τη συμφωνία αυτή κάθε μισθός ξεκινάει από 151 ευρώ μεικτά πιο κάτω.

Ως προς τις συντάξεις το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο Κουτρουμάνη για μείωση 15%, ωστόσο η τρόικα απαιτεί μειώσεις ως και 35%.

Εδώ και πάλι φαίνεται ότι θα επιλεγεί η μέση λύση. Δηλαδή όλα δείχνουν ότι θα περισωθούν τα εφάπαξ (αντίδωρο όπως ο 13ος και 140ς) και η μέση μείωση θα είναι περίπου στο 20%.

Ως προς το Δημόσιο οι τροϊκανοί απαιτούν άμεσες απολύσεις 15.000 υπαλλήλων με ταυτόχρονη κατάργηση φορέων και οργανισμών. Ουσιαστικά το “νούμερο” μοιράζεται σε 10.000 από τον στενό και 5.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ η Τρόικα επιμένει και μαχαίρι στις συμβάσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η απαίτηση ανεβάζει το ποσό των απολύσεων στις 5.000 απολύσεις από τους 22.500 που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.

Παράλληλα έχει συμφωνηθεί μια μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θα σημάνει και νέα μέτρα τα οποία μένει να δούμε.

newsit.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Λήξη χρόνου, εξέπνευσε το τελεσίγραφο: “Η Ελλάδα ξεπέρασε τα όρια” λέει η Κομισιόν – “Οι αρχηγοί έπρεπε ήδη να είχαν συμφωνήσει””

  1. Μπράβο στους τρεις ηγέτες -όπως λέμε τα τρία μου- της νεότερης Ελληνικής ιστορίας! Έσωσαν με την πυγμή τους τον 13ο και 14ο μισθό!

    Δηλαδή, έαν κάποιος έχει μισθό 1,000 Ευρώ το μήνα, άρα 14,000 Ευρώ το χρόνο, με την αποδοχή της μείωσης μισθών κατά 20%, θα χάσει ετησίως 2,800 Ευρώ …. Δηλαδή, θα χάσει τον 13ο και 14ο μισθό, ΚΑΙ 800 Ευρώ από το υπόλοιπο εισόδημα των 12 μισθών ….

    Αυτές είναι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις! Ξεπέρασαν σε διπλωματία, ακόμα και τους Βυζαντινούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *