«Κόκκινα» δάνεια: Αδύνατη η μαζική πώληση σε fund!

Δυσοίωνα σενάρια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με βάση τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναφέρουν στο προσκήνιο οι υπολογισμοί των αναλυτών για τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν προβληματικά δάνεια με μαζική πώληση σε fund.

Το πρόβλημα των τραπεζών, όπως φάνηκε και από την πρώτη πώληση καταναλωτικών χωρίς εξασφαλίσεις από την Eurobank, με έκπτωση 97%, είναι ότι δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα πουλήσουν δάνεια σε ικανοποιητικές τιμές, ώστε οι συναλλαγές αυτές να μην προκαλέσουν μεγάλες ζημιές, που θα εξαντλήσουν τις κεφαλαιακές τους αντοχές.

Είναι χαρακτηριστικός, από αυτή την άποψη, ο θεωρητικός υπολογισμός που έκαναν αναλυτές της HSBC, εξετάζοντας ποια μπορεί να είναι η μέση τιμή πώλησης όλων των προβληματικών δανείων, που δεν θα προκαλούσε κεφαλαιακό «κούρεμα» στις τράπεζες (κεφαλαιακά ουδέτερη συναλλαγή, όπως είθισται να λέγεται).

Σύμφωνα με την HSBC, η ελάχιστη μέση τιμή πώλησης των «κόκκινων» δανείων για να πουληθούν χωρίς ζημιά είναι στο 39% της αξίας τους, ή στο 35%, αν ληφθούν υπόψη και τα κέρδη των τραπεζών κατά την περίοδο 2017-2019. Προφανές είναι ότι θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να πιάσουν τόσο  καλή τιμή για τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια.

Αν υποτεθεί ότι οι τράπεζες αποδέχονται την πώληση δανείων με ζημιά, χωρίς όμως να είναι η ζημιά τόσο μεγάλη, ώστε να πέσει κάτω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 12% ο δείκτης βασικής κεφαλαιακής επάρκειας (CET1), τότε θα μπορούσαν να κατεβάσουν τη μέση τιμή πώλησης ως τα 15 σεντς ανά ευρώ δανείου (έκπτωση 85%), αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα ήταν πενιχρό: θα μείωναν κατά 24% το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο, έχοντας χάσει ολόκληρο το κεφαλαιακό τους «μαξιλάρι», που σήμερα αντιστοιχεί περίπου σε 5% του σταθμισμένου ενεργητικού (έχουν κεφαλαιακή επάρκεια 17%, έναντι ελάχιστου ορίου 12%).

Ακόμη και αν συνυπολογισθεί το πρόσθετο «μαξιλάρι» που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες από τα κέρδη της περιόδου 2017-2019, πάλι το ποσοστό μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου με μαζικές πωλήσεις δανείων με έκπτωση 85% θα ήταν πολύ χαμηλό (35%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της HSBC).

Αργή εκκαθάριση

Οι υπολογισμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι το άμεσο «καθάρισμα» των ισολογισμών των τραπεζών με πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε fund αποτελεί ουτοπία. Η ιταλική Unicredito, που εφάρμοσε αυτή τη συνταγή και «καθάρισε» αστραπιαία τον ισολογισμό της, πουλώντας δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, είχε επιτυχία επειδή ταυτόχρονα κατάφερε να προσελκύσει ενδιαφέρον επενδυτών, για να καλύψει μια αρκετά μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Έτσι, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα, που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ: πρέπει να αφεθούν οι τράπεζες σε μια αργή διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων με λίγες πωλήσεις, ρυθμίσεις και πλειστηριασμούς, ή θα ήταν προτιμότερο, προκειμένου να προσφέρουν πιο γρήγορα πιστώσεις στην οικονομία, να πάμε σε ένα ακόμη γύρο ανακεφαλαιοποίησης με κεφάλαια από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, ώστε γρήγορα οι τράπεζες να «ξεφορτωθούν» σε fund τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια;

Προς το παρόν, το ΔΝΤ αφήνει τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες υλοποίησης της «αργής» μεθόδου. Αν φανεί, όμως, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι πλειστηριασμοί και οι προσπάθειες των τραπεζών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, η πρότασή του για άμεση ανακεφαλαιοποίηση με 10 δις. ευρώ θα επανέλθει… δριμύτερη.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα fund αναδυόμενων αγορών, ενώ έχουν προγραμματίσει αύξηση θέσεων στις ελληνικές τράπεζες, προς το παρόν προτιμούν να απέχουν από σημαντικού ύψους αγορές, αφήνοντας τις μετοχές στο έλεος των πωλητών…

www.sofokleousin.gr

14 σχόλια σχετικά με το “«Κόκκινα» δάνεια: Αδύνατη η μαζική πώληση σε fund!”

  1. Η όλη ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στηριζεται σε περιουσιακά στοιχεία (απαιτήσεις δανείων) που καταγράφονται στον ισολογισμό τους με πλασματικές αξίες. Μια σωστή αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έτσι και αλλιώς οι Τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, είτε πουλήσουν είτε δεν πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια τους.

    1. ετσι ακριβως σε πλασματικες αξιες…και εχουν γινει και οι ανακεφαλαιοποιησεις μην το ξεχναμε …η αποψη οτι με τις ανακεφαλαιοποιησεις οι τραπεζες τα εχουν παρει τα λεφτα τους για τα κοκκινα δανεια,ισχυει η οχι?

      1. Νομίζω δεν ισχύει.
        Οι τράπεζες πήραν εγγυήσεις, όχι ζεστό χρήμα, τουλάχιστον επίσημα.
        Όπως υπογράφεις εσύ εγγυητής για το δικό μου δάνειο και όσο πληρώνω, δεν βάζεις χέρι στην τσέπη.
        Αν μια τράπεζα «σκάσει», τότε το κράτος θα βάλει χέρι στην τσέπη.
        Αυτά επισήμως, διότι ανεπισήμως, ένας Θεός ξέρει τι γίνεται πίσω από τις πλάτες μας.
        Η κλοπή, σε βάρος του δημοσίου, έγινε με άλλο τρόπο.
        Αγόρασε το κράτος τραπεζικές μετοχές σε μιά τιμή Α και όταν έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκλείστηκε από τη συμμετοχή, με αποτέλεσμα οι μετοχές του, σήμερα να αξίζουν 10 φορές πιο κάτω.
        Αν λοιπόν πλήρωσε 20 δισ (τυχαίο νούμερο), σήμερα οι μετοχές του αξίζουν 2 δισ. Άρα, 18 δισ, μεταφέρθηκαν με αυτό το κόλπο, από τα ταμεία του κράτους, στις τσέπες των ιδιωτών μετόχων. Αυτό, όταν το εξηγώ σε διάφορες συζητήσεις, δεν το κατανοεί ο κόσμος.

        Με λίγα λόγια, υπάρχουν χίλιοι δυό τρόποι να κλέψεις το κράτος και να βάλεις τους πολίτες να πληρώνουν σαν μαλάκες, εντελώς νόμιμοι και μάλιστα, ενώ είναι ορατοί, είναι μη κατανοητοί στο ευρύ κοινό.

        1. …και σιγουρα δεν ηταν και οι μονη αιτια που ζημιωθηκε το κρατος….και με ποσα αλλα “τρικ”…καποιοι ολιγοι φαγαν για τα καλα..

    1. Να σου επιδώσει έγγραφο, είτε εξώδικο, είτε διαταγή πληρωμής.

      Πάντως να σε κεράσει καφέ, σίγουρα δεν πρόκειται.

      Είναι νέα μόδα. Σου τηλεφωνεί για να κλείσει ραντεβού. Έτσι σε βρίσκει και φλιτώνει τις θυροκολλήσεις, συστημένα κλπ κλπ[

        1. Εξαρτάται.

          Η σωστή απάντηση είναι να πας τρεχάλα σε δικηγόρο.
          Έχεις 15 εργάσιμες μέρες, από τη στιγμή της επίδοσης, για να ασκήσεις ανακοπή.

          1. Κατάλαβα ,πρέπει να πάω οπωσδήποτε δηλαδή να τον συναντήσω ?

          2. Δεν έχει νόημα να αποφύγεις τον δικαστικό επιμελητή.
            Είτε τον συναντήσεις, είτε όχι, αυτός την επίδοση θα την κάνει.
            Καλύτερα λοιπόν να μιλήσεις μαζί του, να σου πει και τι θέλει.
            Αν είναι να σου επιδώσει έγγραφο, πάρτο και τελείωνε.

          3. Δεν είναι από τράπεζα τελικά , είναι από εταιρεία επειδή χρωστάω μια επιταγή. Αλλά το ποσό που ζητάνε είναι τριπλάσιο της επιταγής . Πρέπει να βρω δικηγόρο?

          4. Αν θέλεις να κάνεις ανακοπή, ναι, οπωσδήποτε.
            Αν το αφήσεις και περάσουν 15 μέρες, μετά θα βγάλουν κατασχετήριο και θα σου έρθουν για κατάσχεση (σπίτι-αυτοκίνητο-καταθέσεις).

          5. Θα πάω να μιλήσω αν και δεν έχω κάτι στο όνομα μου , να δω τι θα γίνει. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

          6. Αν δεν έχεις τίποτα στο όνομά σου δεν κινδυνεύεις, αλλά πάνε και σε δικηγόρο. Δεν χάνεις τίποτα, να ακούσεις μια άποψη ειδικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *