Κόβουν και το ΤΗΛΕΦΩΝΟ οι Έλληνες

Στην επιλογή της αποσύνδεσης της σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης προχωρούν όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές και επιχειρήσεις, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί στη μείωση των τηλεπικοινωνιακών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2011 έχουν χαθεί 113.268 σταθερές τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις, η πλειονότητα των οποίων εκτιμάται πως είναι επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει είτε προσπαθούν να περικόψουν το κόστος λειτουργίας τους και κόβουν τηλεφωνικές συνδέσεις.

Από την πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ προκύπτει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, ο αριθμός των σταθερών συνδέσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5.123.274.

Γραμμές
Το νούμερο προκύπτει αν αθροίσει κάποιος τις 3.547.553 γραμμές που εξυπηρετεί απευθείας ο ΟΤΕ και τις 1.575.721 γραμμές που έχουν πάρει οι ανταγωνιστές του μέσω της πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU), όπου ο συνδρομητής διακόπτει την απευθείας σχέση του με τον ΟΤΕ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 51.598 γραμμές μικρότερος σε σχέση με εκείνο στο τέλος Ιουνίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση σε τριμηνιαία βάση της τελευταίας διετίας όπου άρχισαν να γίνεται αρκετά πιο έντονο το φαινόμενο των αποσυνδέσεων.

Η μείωση ήταν συνήθως 25-30.000 γραμμών ανά τρίμηνο την τελευταία διετία, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά συνδέσεις που «έφυγαν» από τον ΟΤΕ, αλλά για συνδέσεις που διεκόπησαν πλήρως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχουν επισημάνει τα τελευταία τρίμηνα τα στελέχη του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεών τους με τους αναλυτές. Η αύξηση των αποσυνδέσεων δεν οφείλεται στη στροφή αρκετών καταναλωτών προς την κινητή τηλεφωνία.
Τηλέφωνα

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, περίπου το 78% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σταθερό τηλέφωνο και μόλις το 15% έχει μόνο κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει μόνο κινητό μειώθηκε από το 19% που ήταν το Φθινόπωρο του 2009 όταν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έρευνα. Η μείωση δεν αφορά τόσα τα ελληνικά νοικοκυριά όσο τις επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι έχουν κλείσει ουκ ολίγες λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μάλλον λογικό να διακόπτουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις τους. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί πως το γ’ τρίμηνο του 2011 οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας έδειξαν αυξητικές τάσεις. Η Cosmote είχε περίπου 200.000 νέες συνδέσεις (από 7,7 εκατ. πήγε στα 7,9 εκατ.), ενώ και η Vodafone κατέγραψε περίπου 90.000 νέες, φθάνοντας στα 4,085 εκατ.

www.tsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *