Σοβαρές επιφυλάξεις για το πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα εκφράζει ξανά ο νομοπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν με ανάρτησή του στους New York Times.
Εν ολίγοις, ο αμερικανός καθηγητής Οικονομικών του Princeton θεωρεί ανέφικτο για την χώρα μας να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ενώ παράλληλα υφίσταται πρωτοφανή συμπίεση δημοσίων δαπανών.
Στην ανάρτησή του σημειώνει:
Πόσα πολλά ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα; Πόσο σκληρό είναι το ξεζούμισμα; Ας ρίξουμε μια ματιά στην πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το τρέχον σχέδιο ζητάει από την Ελλάδα να πετύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρόκειται περί τεράστιας απάτης –και υποτίθεται ότι θα συμβεί εν μέσω μίας οικονομίας που βρίσκεται σε βαθύτατη ύφεση.
Ιδού τι προϋποθέτει το ίδιο σχέδιο για τις πραγματικές δημόσιες δαπάνες. (δεύτερος πίνακας στη φωτό)
Μπορώ να πω ότι αυτό φαίνεται βασικά αδιανόητο.
Και ο λόγος είναι ο εξής: Οταν ξεκίνησε το πρόγραμμα η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα – κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν διέγραφε ολόκληρο το χρέος της θα εξακολουθούσε να είναι υποχρεωμένη να τεθεί σε μεγάλη δημοσιονομική συρρίκνωση.
Αυτό πλέον δεν ισχύει. Αρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.
Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
Οδυσσέας Ελύτης