Κούρεμα και κίνητρα στα κόκκινα δάνεια σκέφτονται οι τράπεζες

Προσαρμογή των ¨κόκκινων δανείων¨ στους όρους της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας με νέο πακέτο  λύσεων επιδιώκουν οι τράπεζες με bonus σε συνεπείς πελάτες, πάγωμα δανείων, ακόμη και διαγραφή μέρους των οφειλών, αντί των εκποιήσεων και των δημοπρασιών, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν προς όφελος τους όσον το δυνατόν περισσότερα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. 

Στις συγκεκριμένες λύσεις δίνουν έμφαση όλες οι τράπεζες τόσο γιατί βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΕΚΤ, οσο και γιατί στην παρούσα φάση είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία. Οι τράπεζες από κοινού και κάθε μια ξεχωριστά, επεξεργάζονται προτάσεις για να ¨αναστήσουν¨ κόκκινα δάνεια. Αναζητούν δελεαστικές και πρωτόπυπες λύσεις οι οποίες θα λαμβανουν υπόψη τους τη μείωση των εισοδημάτων και ταυτόχρονα θα δημιουργούν αποτελεσματικά κίνητρα να αρχίσουν οι δανειολήπτες να ξαναπληρών τοις δόσεις τους.

Στο πλαισιο αυτό μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται είναι: 

Υιοθέτηση bonus για όσους δανειολήπτες τηρούν σε μακροχρόνια βάση τις ρυθμίσεις που θα συμφωνήσουν με τις τράπεζες. Μια λύση που συζητείται είναι η απομείωση του δανείου για όσο διαστημα είναι ενήμερο, όπως π.χ. τη μείωση κατά 10% για κάθε 3 χρόνια.

Ενα άλλο μοντέλο προβλέπει τη δυνατότητα του δανειολήπτη να παγώνει για 5 χρόνια άτοκα το δάνειο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να πληρώνει συκεκριμένο ποσό που θα συμφωνήσει με την τραπεζα. Μετά απο 5 χρόνια θα πληρώνει και τους τόκους αλλά για μκρότερο κεφάλαιο που θα έχει απομειωθει.

Ειδικά για τα καταναλωτικά δάνεια υπάρχει η σκέψη οι τράπζες να χωρίζουν στα δυο το οφειλόμενο ποσό. Ο δανειολήπτης θα συμφωνεί με την τράπεζα να πληρώσει με μηναίες δόσεις το 50% εντός 5ετίας και η τράπεζα θα διαγράφει το υπόλποιπο 50% της οφειλής.

Υπάρχουν και πολλές άλλες προτάσεις που δεν έχουν ακόμη λεπτομερώς αναλυθεί απο τις τράπεζες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να  εκτιμηθούν.

www.sofokleousin.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Κούρεμα και κίνητρα στα κόκκινα δάνεια σκέφτονται οι τράπεζες”

  1. Πιστεύετε αλήθεια ότι το 20% των δανειοληπτών έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους;
    Από τα σχόλια που διαβάζω σε διάφορα blog αντιλαμβάνομαι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών ψάχνονται, να μάθουν,να ενημερωθούν, να βρουν τρόπο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
    Τι συμβαίνει λοιπόν;
    Έχουν βάλει στη γωνία τον κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά, φοβισμένο, ανασφαλή, άφραγκο και σου λένε έλα με το κεφάλι χαμηλά να <>, με πλειάδα δικηγόρων, εισπρακτικών κ.τ.λ. με τους δικού μας όρους, γιατί δεν υπάρχει ένα σωματείο με δύναμη εκατοντάδων μελών, καθαρά δανειοληπτών, μακριά από χρωματισμούς, που να διαπραγματεύεται με όρους της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας όπως λένε εκείνοι, για να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας.
    Είναι αλήθεια ότι στείλανε 1.000.000 σημειώματα;
    Φανταστείτε σωματείο με 500.000 η 600.000 η δεν ξέρω πόσα μέλη, 1€ το μήνα να βάζαμε, τόσα χρόνια πληρώνουμε δάνεια, τι δύναμη θα είχε;
    Μόνο στο άκουσμα του αριθμού των μελών……..βάλτε την φαντασία να δουλεύει.
    Θα μου πείτε ονειρεύεσαι και ονειρεύομαι και ελπίζω.

    1. Φυσικά και υπαρχουν και πολλοι οι οποιοι εχουν και χρηματα και αδηλωτα εισοδηματα και προσπαθουν να το παιξουν κακομοιρηδες και να μην πληρωσουν τις υποχρεωσεις τους. Οπως κάνουν με την εφορια, ετσι κανουν και με τις τράπεζες. Αυτοι σιγουρα δημιουργουν προβλημα στις δικαστικες διαδικασιες αλλα οπωσδηποτε δεν αμαυρωνουν την εικονα του τιμιου δανειοληπτη που εχει αναγκη βοηθειας απο τη δικαιοσυνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *