«Κούρεμα» δανείων αντί πώλησης σε funds εξετάζουν οι τράπεζες

Έτοιμες να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων είναι οι τράπεζες, προκρίνοντας αυτή τη λύση αντί της πώλησης χαρτοφυλακίων σε funds. Βασικότερη αιτία είναι οι πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρονται από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και οι οποίες κυμαίνονται κοντά στα 5 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου.

Αντιμέτωπες με το δίλημμα να εγγράψουν πρόσθετες ζημίες οι τράπεζες βλέπουν ευνοϊκά το ενδεχόμενο «κουρέματος» για μεγάλες κατηγορίες πελατών με συγκεκριμένα κριτήρια και διαφάνεια, προκειμένου να αποτραπεί ο «ηθικός κίνδυνος», θέτοντας σε δυσμενή θέση όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε «κούρεμα» οφειλών, που όπως υπογραμμίζεται θα αφορά όλες τις κατηγορίες δανείων –δηλαδή ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εξασφάλιση– είναι να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα στελέχη των τραπεζών που θα βάζουν την υπογραφή τους σε παρόμοιες ρυθμίσεις. Η σχετική πρόβλεψη έχει την πλήρη συγκατάθεση των πιστωτών, που πιέζουν μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο κύμα των καθυστερήσεων και θα συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές ελέγχου των τραπεζών.

Το «κούρεμα» θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης αδυναμίας του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής του. Πρόσθετη προϋπόθεση είναι φυσικά να μη διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ βασικό κριτήριο θα είναι φυσικά και η οικογενειακή του κατάσταση, με στόχο οι διαγραφές να γίνουν στοχευμένα, χωρίς να διακυβευθεί το αίσθημα δικαιοσύνης για τους συνεπείς δανειολήπτες. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως ο Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος απαριθμεί όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, π.χ. μεταβίβαση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη κ.ά. και στις οποίες περιγράφεται ξεκάθαρα και το «κούρεμα» οφειλής.

Η πρόθεση των τραπεζών να προκρίνουν τις διαγραφές δανείων, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Αντίθετα, οι πωλήσεις σε funds θα επιστρατευθούν παράλληλα με το μέτρο των διαγραφών από τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά σε πρώτη φάση θα αφορούν παλιά καταναλωτικά δάνεια που είναι σε οριστική καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και για τα οποία έχουν γίνει πολύ υψηλές προβλέψεις. Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η πώλησή τους δρομολογείται άμεσα, δηλαδή έως τα τέλη του 2016. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο 3 δισ. ευρώ περίπου, που σύμφωνα με τις αποτιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, θα πωληθούν σε εξευτελιστική τιμή, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 1-2 ευρώ για 100 ευρώ δανείου (!).

Eξίσου αποφασισμένες είναι οι τράπεζες να ανοίξουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που θα ξεκινήσουν επίσης εντός του 2016. Ηδη είναι έτοιμοι οι φάκελοι για 2.000 ακίνητα που έχουν εντοπιστεί ότι οι κάτοχοί τους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ενώ μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους δεν το κάνουν. Οι υπολογισμοί των τραπεζών κάνουν λόγο για 5.000 ακίνητα που μπορούν να βγουν στον πλειστηριασμό άμεσα, με στόχο κυρίως να πιεστούν οι κάτοχοί τους να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα.

www.kathimerini.gr

4 σχόλια σχετικά με το “«Κούρεμα» δανείων αντί πώλησης σε funds εξετάζουν οι τράπεζες”

 1. Με λίγα λόγια, θα κουρεύουν οφειλές μόνο σε αυτούς, από τους οποίους αποδεδειγμένα ΗΔΗ ΔΕΝ μπορούν να εισπράξουν δεκάρα τσακιστή.

  Τρίχες δηλαδή.

  1. Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό σενάριο, τη μια θα αρχίσουν πλειστηριασμοί για παραδειγματισμό, την άλλη θα τα δώσουν σε funds και τώρα λέει θα διαγράψουν δάνεια. Αυτό δείχνει απλά οτι είναι σε κατάσταση πανικού.

   1. Στην πραγματικότητα, τα κόκκινα δάνεια είναι πλέον ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα. Σε μια πτωχευμένη χώρα με πτωχευμένους πολίτες, δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί. Μόνο με σεισάχθεια.

    1. Αυτή είναι η μόνη λογική λύση. Από ανθρώπους όμως που σε παίρνουν τηλέφωνο και σου ζητούν να κόψεις από το αειθαλές δέντρο που έχεις στον κήπο λίγα κατοσταρικα και να τους τα φέρεις μην περιμένεις λογικό τρόπο σκέψης. Τα έκαναν σαν τον κ*λο τους τόσα χρόνια υπερδανειζοντας και πιστεύοντας ότι θα θέριζαν τόκους και συνεχίζουν να μην παραδέχονται τα τραγικά τους λάθη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *