«Κούρεμα» έως 40% για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Γενναίο «κούρεμα» που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 40%, προσφέρουν οι τράπεζες στους «κόκκινους» δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

Τα επίμαχα δάνεια παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πεδίου ρύθμισης καθώς σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι οφειλέτες επέλεγαν να αφήσουν αναπάντητες τις όποιες κλήσεις των ιδρυμάτων για διακανονισμό των χρεών τους «πατώντας» σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που τους δικαίωναν έστω και πρωτοδίκως.

«Η τελευταία απόφαση υπέρ της Eurobank, που όμως αφορά σε όλες τις τράπεζες φέρνει νέα τροπή στα πράγματα» προσθέτουν τα ίδια στελέχη εκτιμώντας πως προσεχώς μεγάλη μερίδα των συγκεκριμένων δανειοληπτών θα υποχρεωθεί να προσέλθει στα γκισέ για ρύθμιση.

Οι λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες είναι αντίστοιχες με εκείνες που ήδη εφαρμόζονται στα στεγαστικά σε ευρώ. Όπως ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, το haircut στην περίπτωση των δανείων με ελβετικό φράγκο είναι μεγαλύτερο, μιας και τα ιδρύματα αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα της ισοτιμίας ευρώ – φράγκου κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή τους.

Οι επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες κινούνται στην λογική του Split Balance αλλά και του Split and Freeze.

Πιο αναλυτικά στην πρώτη περίπτωση γίνεται διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα ένα το οποίο ο οφειλέτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει με βάση την υφιστάμενη και την εκτιμώμενη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του και ένα δεύτερο το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση η οποία συμφωνείται εξ αρχής από τα δύο μέρη.

Για παράδειγμα στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο με ανεξόφλητο υπόλοιπο 200.000 ευρώ «κόβεται» σε δύο μέρη. Το πρώτο αξίας 100.000 ευρώ ρυθμίζεται είτε με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη είτε με κριτήριο την πραγματική αξία του ακινήτου και ορίζοντα αποπληρωμής την 15ετία.

Η αποπληρωμή των υπόλοιπων 100.000 μετατίθεται για αργότερα αν και πρέπει να ορίζεται σαφώς στο συμφωνητικό που υπογράφουν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στη δεύτερη περίπτωση η οφειλή σπάει επίσης σε δύο τμήματα μόνο που το δεύτερο ναι μεν θα επανεξετάζεται στο μέλλον χωρίς να τοκοφορείται, θα τίθεται ωστόσο σε σταδιακό «κούρεμα» σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του δανειολήπτη.

Προς επίρρωση στο παραπάνω στεγαστικό δάνειο το πρώτο κομμάτι ρυθμίζεται επίσης σε βάθος 15ετίας, το υπόλοιπο ωστόσο υπόκειται σε ποσοστιαίο «κούρεμα» (4% ετησίως) με απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα παραμείνει συνεπής. Μετά το πέρας του επίμαχου διαστήματος, δηλαδή θα έχει διαγραφεί ένα ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ, ήτοι 4.000 ευρώ το χρόνο. Οι υπόλοιπες 40.000 ευρώ που απομένουν θα ρυθμιστούν εκ νέου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *