Κοινό μέτωπο στα κόκκινα δάνεια στήνουν οι τράπεζες

Τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουν δανειολήπτες με χρέη σε πάνω από μια τράπεζες εξέτασαν εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και τα προβλήματα στο retail και τα εταιρικά κοινοπρακτικά. Πίεση από την ΤτΕ για «λύσεις».

Την ενιαία στρατηγική μέσω της στενής συνεργασίας τους όσον αφορά τα κοινά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο στο χαρτοφυλάκιο του retail όσο και στο corporate, αναζήτησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σε σημερινή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στην συνάντηση αναζητήθηκε η φόρμουλα συνεργασίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή άτυπη δεξαμενή στοιχείων για εκατοντάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι χρωστούν σε πάνω από μία τράπεζα και σε αρκετές περιπτώσεις και στις τέσσερις συστημικές.

Στο μικροσκόπιο της συζήτησης μπήκε και το «καυτό» ζήτημα των «στρατηγικά κακοπληρωτών», εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό έχει δανειστεί σε περισσότερες από δύο τράπεζες. Στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο του retail υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου ο ίδιος δανειολήπτης χρωστά σε μία τράπεζα ένα στεγαστικό, σε άλλη δυο ένα έως και τρία καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ.

Στο corporate η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη καθώς τα μη εξυπηρετούμενα κοινοπρακτικά δάνεια, μεγάλων επιχειρήσεων, ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την μελέτη της McKenzie, η οποία έγινε για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πίεση από την ΤτΕ

Η ανάγκη για συνεργασία των τραπεζών στο δύσκολο εγχείρημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δάνειων έχει οδηγήσει την Τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει την πίεση προς το σύστημα. Οι συστάσεις του διοικητή προς τις τράπεζες είναι συχνές το τελευταίο εξάμηνο και η εντολή της εποπτικής αρχής καταγράφεται με το πλέον επίσημο τρόπο στον Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο υπογραμμίζεται πως στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει περισσότερα του ενός δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να συνεργασθούν με στόχο την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος του.

Κι άλλες συναντήσεις

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται οι συναντήσεις των εκπροσώπων των τραπεζών να πυκνώσουν καθώς το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αντιμετωπισθεί πόσω μάλλον όταν οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί με στόχους και η επίτευξη τους θα παρακολουθείται στενά από τις εποπτικές αρχές (ΤτΕ και SSM).

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κοινό μέτωπο στα κόκκινα δάνεια στήνουν οι τράπεζες”

  1. Το «καυτό» ζήτημα των «στρατηγικά κακοπληρωτών» με χιλιάδες περιπτώσεις όπου ο ίδιος δανειολήπτης χρωστά σε μία τράπεζα ένα στεγαστικό, σε άλλη δυο ένα έως και τρία καταναλωτικά, κάρτες κλπ…Και λοιπόν? Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν αυτή που απελευθέρωσε πλήρως το δανεισμό το Δεκέμβρη του 2004? Δεν έβλεπε η χψ τράπεζα στον Τειρεσία οτι ο τάδε είχε ήδη 4 κάρτες από αλλού και του χορηγούσε και 5η? Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι το πρόβλημα? Αυτοί έτρεξαν στις τράπεζες για δανεικά επειδή δεν είχαν χρήμα και οι τράπεζες τα έδιναν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εξασφαλίσεις. Ήξεραν πολύ καλά σε ποιούς δάνειζαν. Τί περιμένουν τώρα να πάρουν πίσω? Και στην τηλεόραση, πήγαινες να δεις τη Λάμψη και από τα 45 λεπτά, τα 25 ήταν διαφημίσεις με δάνεια. Χτύπαγε το τηλέφωνο και σε παρακαλούσαν να πάρεις δανεικά. Έφερνε ο ταχυδρομός το μηνιαίο statement του λογαριασμού μισθοδοσίας και μέσα σου πετάγανε και μια προεγκεκριμένη κάρτα χωρίς να την έχεις καν ζητήσει. Δηλαδή, εντάξει, μην μας περνάνε και για βλάκες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *