«Κεραμίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την άνοιξη

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την Πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς και τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες που έρχονται τον Μάρτιο αναμένεται να φέρουν νέες αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κύριο και συμπληρωματικό αλλά και σε όλους τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι αντικειμενικές αναμένεται να αυξηθούν σε πιο φθηνές περιοχές (όπως π.χ. Κερατσίνι, Πέραμα, Λιόσια) και να μειώνονται σε ακριβές περιοχές ( πως π.χ. Ψυχικό Φιλοθέη, Βουλιαγμένη).

Με δεδομένο ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά κλιμάκιο τιμής ζώνης, πληροφορίες θέλουν η όποια αύξηση σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης να συνοδεύεται και από προσαρμογή των συντελεστών ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Προκειμένου όμως να μη δημιουργηθεί εισπρακτικό κενό, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος.

Υπενθυμίζεται ότι συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.

Μία λύση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να ενταχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα εξαιρούνται. Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να ξεκινήσει φέτος να εισπράττεται νωρίτερα, πιθανόν και από τον Ιούλιο και να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων οι φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών είναι:

  • ΤΑΠ. Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων
  • ΦΠΑ στα νέα ακίνητα: Υπολογίζεται με συντελεστή 24% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων
  • Φόρος μεταβίβασης: Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές
  • Φόρος χρησικτησίας: Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών
  • Φόρος ανταλλαγής: Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%
  • Δημοτικός φόρος. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης
  • Τέλη Νομικών: Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
  • Φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωράς ακινήτου

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *