Καταιγίδα λουκέτων

Στην παρατεταμένη ύφεση βουλιάζει η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης, με τον ήχο της κλειδωνιάς του λουκέτου να γίνεται καθημερινά όλο και πιο ηχηρός…
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, περίπου 1.250 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με τις ατομικές επιχειρήσεις να αναδεικνύονται σε κατ’ εξοχήν «αδύναμο κρίκο», καθώς 998 ατομικές επιχειρήσεις έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
Η ζοφερή κατάσταση (που αποτελεί συνέχεια του 2011, όταν, στο αντίστοιχο διάστημα -1η Ιανουαρίου έως 22 Αυγούστου-, διεγράφησαν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης 1.269 επιχειρήσεις) προοιωνίζεται μια καθ’ όλα δυσάρεστη συνέχεια έως το τέλος του έτους.

Έχει στραγγίξει ο ιδιωτικός τομέας
«Οι προβλέψεις για το μέλλον το βιοτεχνικού κόσμου της πόλης είναι δυσοίωνες.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει «στραγγίξει», δεν έχει άλλες αντοχές…
Την τελευταία διετία, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει έναν άνισο αγώνα ενάντια στην ύφεση, στην εξοντωτική φορολογία και στην έλλειψη ρευστότητας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η περιστολή των δαπανών στον δημόσιο τομέα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά: «Επί δύο χρόνια υποσχόμαστε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν υλοποιούμε.
Ακόμη και σήμερα, ενώ βρισκόμαστε μέσα στον γκρεμό κι έχουμε μία ευκαιρία -την ύστατη- για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, κάποιοι αντιδρούν, προκειμένου να μην απολέσουν τα κεκτημένα τους. Είναι κατανοητό ότι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν άλλα να συνεισφέρουν, υπάρχουν όμως ακόμη και σήμερα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς -και, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να παραμείνουν στη… θαλπωρή των δικών τους οικονομικών δυνατοτήτων, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους».

Πηγή: Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *