Κατά συνείδηση κακοπληρωτές το 20% των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια»

Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι το 20% των κόκκινων δανείων, δηλαδή από άτομα που ενώ είναι σε θέση, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ποσό 20 δισ. ευρώ, σε σύνολο «κόκκινων» δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές», με το δημοσίευμα να στηρίζεται σε εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι ένα 20% των «κόκκινων» δανείων τόσο στα στεγαστικά όσο και στα επιχειρηματικά αφορά δανειολήπτες που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν. Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόσκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά ευρύτερα η εγχώρια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ανέρχονται συνολικά στα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ βαραίνουν την Ελλάδα και τις εγχώριες τράπεζες. Ετσι, αν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια και ειδικά οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», τότε οι τράπεζες μπορεί να αποκτήσουν μια πηγή ανέλπιστων εσόδων για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το πρόβλημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψιν και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤτΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της τόνιζε ότι «η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε αποφάσεις που στην ουσία προστατεύουν δανειολήπτες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους». Με άλλα λόγια, η πολυνομία και η γενικότερη αναποτελεσματικότητα του νομικού συστήματος στη χώρας μας ενθαρρύνουν πολλούς δανειολήπτες να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, περίπου το 40% των ατόμων που έχουν καταθέσει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος εξασφαλίζει προστασία στους δανειολήπτες, όχι απλά είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά διατηρούν πολύ υψηλές καταθέσεις.

Η εικόνα σήμερα, σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι εξαιρετικά αρνητική. Από τα περίπου 204,5 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις (96,5 δισ.), ελεύθερους επαγγελματίες (13,5 δισ. ευρώ) και νοικοκυριά (94,5 δισ. ευρώ), περισσότερα από τα μισά είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν τεθούν σε καθεστώς αθέτησης. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι χωρίς την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθεί ώστε να μπορέσει να συμβάλει ενεργά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων είναι εκρηκτική και αποτυπώνει χαρακτηριστικά την κατάρρευση της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Από το επίπεδο του 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007, διπλασιάστηκαν στο 9% τον Ιούνιο του 2010, ξεπέρασαν το 18% τον Μάρτιο του 2012 ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεπέρασαν και το επίπεδο του 30% και σήμερα, μαζί με τα δάνεια που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθυστέρηση, φτάνουν το 50%. Ετσι από το επίπεδο των 10 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2007, σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

www.protothema.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Κατά συνείδηση κακοπληρωτές το 20% των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια»”

 1. Μεγαλύτερη μαλακία δεν έχω διαβάσει.
  Πως είναι δυνατόν να διατηρείς πολύ υψηλές καταθέσεις και να προσφύγεις στο Ν. Κατσέλη;
  Μα θα σου τις πάρει ο δικαστής για αποπληρωμή χρεών.

  1. Κι όμως…έχω φίλους δικηγόρους που έχουν δεί τραγελαφικές πεεριπτώσεις ατόμων που προσπαθουν να ενταχθουν στο νομο Κατσελη και εχουν και χρηματα και περιουσια. Φυσικα απορριπτονται οι αιτησεις τους. Δεν καθεται ο δικαστης να παρει καταθεσεις η σπιτια. Απλα απορριπτει την αιτηση καθως δεν διαπιστωνει αδυναμια πληρωμων. Η ζημια εχει γινει ομως για τους ανθρωπους που εχουν πραγματικο προβλημα και που καθυστερουν οι υποθεσεις τους εξαιτιας κατι τετοιων περιπτωσεων που δεν ειναι καθολου λιγες.

   1. Μου ακούγεται κουφό να καταφεύγουν στο νόμο Κατσέλη άνθρωποι που έχουν να πληρώσουν με την έννοια οτι διάδικος δηλαδή η τράπεζα, έχει πρόσβαση στη δικογραφία οπότε ενημερώνεται άμεσα για ότι έχει δηλώσει ο δανειολήπτης, οπότε άσχετα με το τί θα αποφασίσει ο δικαστής, εκείνη θα ξέρει πλέον πώς να κινηθεί.

    1. Φυσικα και ξέρει πώς θα κινηθει. Ωστόσο με τις αιτησεις που έκαναν τα προηγουμενα χρόνια εκμεταλλευοντουσαν οι επιτηδειοι την προστασία του νόμου μέχρι να γινει η δίκη, η οποια βεβαια και καθυστερει για χρονια. Ετσι η τράπεζα δεν μπορουσε να τους πειραξει τίποτα μεχρι να εβγαινε η οριστικη αποφαση. Μονο ο χρονος που κερδιζουν ειναι αρκετος για αυτους, αλλα επιζημιος για τους υπολοιπους δανειοληπτες που εχουν πραγματικη αναγκη για μια γρηγορη δικη και επιλυση των προβληματων τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *