Και μείναμε εσύ κι εγώ…

Υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο που πήγαινε κάπως έτσι:

“Στην Ελλάδα ζουν 11.000.000 άνθρωποι. Από αυτούς, 5.100.000 είναι συνταξιούχοι και μωρά. Μας μένουν λοιπόν 5.900.000 για να κάνουν τη δουλειά. Τα 3.000.000 πάνε σχολείο, άρα μένουν 2.900.000 για να κάνουν τη δουλειά. Βγάλε 800.000 που είναι στο στρατό (αξιωματικοί και φαντάροι), μας μένουν 2.100.000 να κάνουν τη δουλειά. Αφαίρεσε 1.500.000 δημοσίους υπαλλήλους που τα ξύνουν [τότε δεν είχε γίνει ακόμα απογραφή], μένουν 600.000.
Αν σκεφτείς, ότι ανά πάσα στιγμή, στα νοσοκομεία υπάρχουν 188.000, απομένουν412.000 για να κάνουν τη δουλειά. 358.998 είναι φυλακισμένοιάρα μένουν 53.002 για να κάνουν τη δουλειά.
Αν σκεφτείς ότι οι άνεργοι είναι 53.000 [ευτυχισμένη εποχή τότε, ε;] πολύ εύκολα καταλαβαίνεις ότι μένουν μόνο 2 για να κάνουν τη δουλειά.
Εσύ κι εγώ. Δηλαδή εσύ, διότι εγώ είμαι κουρασμένος!”

Ό,τι ίσχυε τότε για τη δουλειά, ισχύει τώρα για τους φόρους. ‘Εχουμε και λέμε: γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί παίρνουν “μαύρα”, ανερυθρίαστα. Ταβέρνες, καφετέριες και λοιπά καταστήματα “υγειονομικού ενδιαφέροντος” επανειλημμένως έχουν πιαστεί στα πράσα να κλέπτουν οπώρας, τουτέστιν να βγάζουν αποδείξεις μαϊμού ή καθόλου. Άλλοι έμποροι (εδώ και δεκαετίες) το ξεκαθαρίζουν: “θα σου κόψω, αλλά χωρίς απόδειξη”.
Οι ταξιτζήδες το παίζουν “δεν άκουσα, δεν είδα”.Εξάλλου, οι περισσότεροι από τους λιγοστούς πελάτες δεν ξέρουν, άρα δεν ζητούν.
Όποιος έχει δει ποτέ του θεωρημένη απόδειξη από υδραυλικό, ηλεκτρολόγο και λοιπούς μαστόρους, να σηκώσει το χέρι. Κανείς; Μάλιστα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατέλαβε το Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων, για να πάρει τον κατάλογο των ξύπνιων που δεν πληρώνουν χαράτσι. Έτσι μάθαμε από τον πρόεδρό της Νίκο Φωτόπουλο (εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση) ότι δεκάδες εταιρείες δεν χρεώνονται καθόλου ή ελάχιστα. Μεταξύ αυτών, η Λάμδα του Λάτση για το Mall, το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης,. Ο Μπάμπης Βωβός, ο οποίος έσπευσε να κηρύξει πτώχευση. Η Αττική Οδός, η Media Markt, η Carrefour Μαρινόπουλος, τα καζίνα Regency και της Πάρνηθας, ο ΔΟΛ, ο Σκάι, τα εκπαιδευτήρια Γείτονα και άλλοι.

Περίεργη καρδιά έχει αυτή η εταιρεία

Σημειώστε επίσης την Procter & Gamble, η οποία, ως πολυεθνική που σέβεται τον εαυτό της, αφενός μάς πουλάει τα προϊόντα της ακριβότερα από ό,τι στη Βρετανία ή την Ολλανδία, αφετέρου γλίτωσε και 148.000 ευρώ από το χαράτσι!

…αλλά τίποτε για το κράτος

Το ίδιο ισχύει και για τα IKEA, τα οποία δεν πληρώνουν καθόλου, αλλά μας στέλνουν εκπτωτικό φυλλάδιο -θα πω κάποια στιγμή και για αυτή την κοροϊδία.
Γιατί δεν πληρώνουν όλοι αυτοί; Μα, επειδή ο Βαγγέλης Βενιζέλος (!) πέρασε ειδική χαριστική διάταξη! Τελικά, αυτός ο τύπος μού θυμίζει το άλλο ανέκδοτο: “Πώς θα καταλάβετε ότι ένας ελέφαντας πέρασε από το ψυγείο σας; Από τις πατημασιές στο βούτυρο”!
Θέλω να τονίσω ότι ο Φωτόπουλος και η ΓΕΝΟΠ προσέφεραν μεγάλη υπηρεσία στον ελληνικό λαό με αυτό τον καταλογο. Αδιαφορώ για τα κίνητρά τους, όπως και για τη λάσπη που εκτοξεύτηκε από τους Μπάμπηδες. Δεν φταίει η ΓΕΝΟΠ αν εμείς τα μαλακόστρακα είμαστε  αραχτοί στον καναπέ και αγωνιούμε για τη μάχη μέχρις εσχάτων που δίνει ο Βρούτσης κατά του Τόμσεν.

Τέλος υπάρχει η νόμιμη και διαρκής φοροδιαφυγή: οι 56 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, που τους δόθηκαν κάποτε, προκειμένου να απασχολούν ελληνικό πλήρωμα και να ναυπηγούν εδώ καράβια.(δείτε τις όλες εδώ)

ploio3.jpg
(από http://terrasos.pblogs.gr/2009/10/karabia-bghkan-sth-steria.html)

Εννοείται, φυσικά, πως, εδώ και δεκαετίες, ούτε Έλληνες προσλαμβάνουν πλέον ούτε καράβια φτιάχνουν. Τα κέρδη τους πάνε σε εξωχώριες εταιρείες και στην Ελβετία. Μετά τον χαμό που έγινε για την επικείμενη (;) φορολόγηση των λογαριασμών εκεί, οι ευπατρίδες αυτοί έστειλαν τον περασμένο Δεκέμβριο “σχέδιο διάταξης”(εδώ) στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (άντε πάλι!), για να εξαιρεθούν!
Το υπέγραφε ο πρόεδρός τους, ο Θόδωρος Βενιάμης, αυτός που πριν από μήνες είχε προτείνει να προσφέρει κάθε εφοπλιστής 30.000 ευρώ στην Ελλάδα. Οι συνάδελφοί του το θεώρησαν “ψίχουλα” και είπαν ότι ο καθένας θα συνεισφέρει μόνος του. Έκτοτε δεν είδαμε τίποτε φυσικά. Εκτός κι αν εννοούσαν εκείνο το φιάσκο με τα 600 δισεκατομμύρια, με τα οποία θα διέγραφαν μονομιάς ελληνικό και κυπριακό χρέος!
Παρεμπιπτόντως, τι δεν κατάλαβαν από το δικό μας χάλι οι Ελληνοκύπριοι και το 61% από αυτούς θέλουν να πάρουν κι εκείνοι ένα μνημονιάκι;

Ηθικόν δίδαγμα: Τελικά, στον τόπο αυτόν πληρώνουν φόρο μόνο οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δηλαδή εσύ κι εγώ, αδελφάκι.

lotofagus.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *