Ιούνιο η ρύθμιση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών

Άμεσα – εντός του Ιουνίου – θα εκδοθούν οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΕΦΚΑ για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης παρέχεται με το άρθρο 15 του νόμου για των εξωδικαστικό συμβιβασμό, που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Για την εφαρμογή του νόμου, αναγκαία είναι η έκδοση των σχετικών αποφάσεων της Αρχής για τα έσοδα και του ΕΦΚΑ, που θα καθορίσουν όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες.

Ο νόμος έχει ήδη καθορίσει ότι οι ρυθμίσεις χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών σε εφορίες και ταμεία θα είναι ίδιες με αυτές που θα εφαρμοσθούν για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, δηλαδή προβλέπεται διακανονισμός έως και σε 120 δόσεις, αλλά και «κούρεμα» ακόμη και βασικής οφειλής, υπό προϋποθέσεις.

Οι αποφάσεις αναμένεται να εξειδικεύσουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα «κόβουν το κοστούμι» του διακανονισμού για κάθε οφειλέτη. Τα σημαντικά κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τρία:

1.  Η μηνιαία δόση που θα μπορεί να πληρώνει ο οφειλέτης, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του

2.  Η μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης και

3.  Η υπολογιζόμενη καθαρή παρούσα αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση καλύπτει ακόμη και «μικρά» χρέη επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός καλύπτει χρέη από 50.000 ευρώ και πάνω.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπει ότι όσοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου (σ.σ.: δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες) θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, που «μπορεί να προτείνουν σε αυτούς λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του παρόντος».

www.sofokleousin.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Ιούνιο η ρύθμιση για τα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών”

  1. Δηλαδή για να καταλάβω… αν κάποιος χρωστά στο ΤΕΒΕ για π.χ. 40000ευρώ (ΕΦΚΑ)… και έχει εισόδημα 6000 ευρώ… και πάει να το κάνει διακανονισμό με βάσει τα παραπάνω…. θα πρέπει να του διαγράψουν όλα τα χρέη – διότι πώς θα ζεί και πώς θα πληρώνει ;

  2. Συνεχίζω να έχω την απορία. Δεν γίνεται καμιά αναφορά για επιχειρήσεις που έκλεισαν κ έμειναν χρεη σε ΤΕΒΕ. Καμιά αναφορά όμως τί θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που πλέον δεν έχουν την επιχείρησή τους. Μόνο για ενεργούς επαγγελματίες μιλάνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *