Θεσμοί: Βγάλτε στο σφυρί και τα ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ

«Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει “αγγίξει” όσους διαθέτουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο ευρωπαϊκές πηγές,

Πιέσεις προς τις τράπεζες να βγάλουν στο «σφυρί» -ήδη από τους πρώτους μήνες του 2019- ακίνητα πρώτης κατοικίας, αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, ασκούν οι θεσμοί.

Με πρόσχημα τους αναθεωρημένους στόχους, που προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κάτω του 20% έως το τέλος του 2021, κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών oμίλων, φέρεται να ζήτησαν τόσο την επιτάχυνση όσο και την επέκταση του μέτρου των πλειστηριασμών, προκειμένου να «πιάσει» ακόμη περισσότερους δανειολήπτες.

«Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν έχει “αγγίξει” όσους διαθέτουν ακίνητα χαμηλότερης αξίας», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο ευρωπαϊκές πηγές, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό των «κόκκινων» οφειλετών μπλοκάρει την όποια προσπάθεια τακτοποίησης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες, δεδομένου ότι τα ιδρύματα έχουν δεσμευθεί για 16.000 πλειστηριασμούς έως το τέλος του 2018 και σχεδόν διπλάσιους τον αμέσως επόμενο χρόνο, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να το πράξουν. «Το απόθεμα των “ακριβών” ακινήτων δεν είναι ανεξάντλητο», συμπληρώνουν με νόημα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οκτώ στα 10 ακίνητα που έχουν βγει μέχρι σήμερα σε πλειστηριασμό «μπιντάρονται» από τις ίδιες τις τράπεζες, με μόλις το 15% με 20% αυτών να περνά εντέλει σε ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις -ειδικά στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο- εμφανίζουν σημάδια… κόπωσης, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές προτείνεται «κούρεμα», που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το 40% με 45%. «Μόλις ένας στους δύο εμφανίζεται στο τηλέφωνο», ανέφερε από το βήμα του 10ου risk management and compliance forum της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Είναι εντυπωσιακό πώς κάποιος, που έχει λάβει δάνειο και δη εξασφαλισμένο, απορρίπτει τις κλήσεις. Προφανώς έχει συνηθίσει να μην πληρώνει και, άρα, το οποιοδήποτε haircut είναι χειρότερο από το τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο χρόνο η τράπεζα έχει θέσει σε ισχύ νέα προγράμματα ρύθμισης για το σύνολο των χαρτοφυλακίων, που έχουν ως βάση τους το “κούρεμα” κεφαλαίου». «Στα στεγαστικά δάνεια η λύση του haircut προτείνεται στο 10% με 15% των περιπτώσεων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πριν από κάποια χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να βάλει τέλος στην «κουλτούρα» αθέτησης πληρωμών, που… γεννήθηκε μέσα στην κρίση.

Ειδικότερα, σύσσωμες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εστιάσει σε ρυθμίσεις, που προβλέπουν μερική διαγραφή της οφειλής, ώστε το εναπομείναν ποσό να διαμορφώνεται σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από το δανειολήπτη και όχι στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, ήτοι τη μετάθεση της συμβατικής ημερομηνίας καταβολής της τελευταίας δόσης. Παράλληλα, τα ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα τόσο το… ντόπιο Split Balance όσο και το ιρλανδικό μοντέλο. Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο προβλέπουν «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, στην… ελληνική περίπτωση, ωστόσο δεν υφίσταται «κούρεμα» του δεύτερου τμήματος, αλλά τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση, η οποία συμφωνείται εξ αρχής από τα δύο μέρη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Θεσμοί: Βγάλτε στο σφυρί και τα ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ”

  1. Οι τράπεζες ψάχνουν για μ@λάκες. Έχω τελεσίδικες αποφάσεις ανακοπών σε ΔΠ και τελεσίδικες αποφάσεις σε αγωγές κι εξακολουθούν τα χρέπια να προτείνουν ρυθμίσεις για οφειλές που δικαστικά έχουν κριθεί ως ανύπαρκτες. Μη συνεργάζεστε μαζί τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *