Θα πληρώνουν ενοίκιο όσοι χρωστούν στεγαστικό

Το σχέδιο των τραπεζών που θα τις βγάλει διπλά κερδισμένες

Να απασφαλίσουν τη βόμβα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να προκαλέσει τσουνάμι επιπτώσεων στην ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά, επιχειρούν οι τράπεζες.

Η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική, καθώς οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια προσεγγίζουν το 15% και ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ.

Περίπου 50.000 δάνεια βρίσκονται στον προθάλαμο του «κόκκινου», εμφανίζοντας καθυστέρηση από 1 έως 2 μήνες. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, που αδυνατούν να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ, έχει απασχολήσει, σύμφωνα με την «Ισοτιμία», το κλιμάκιο στελεχών της τρόικας, που ασχολείται με το τραπεζικό σύστημα.

Το σενάριο που επεξεργάζονται ενόψει άρσης, στο εγγύς μέλλον της απαγόρευσης κατασχέσεων 100.000 ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίες για την ώρα αναστέλλονται λόγω διακοπής των πλειστηριασμών, προβλέπει:

– Τα σύσταση από τις τράπεζες εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων, στις οποίες θα παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα.
-Την ενοικίαση των κατασχεμένων ή υπό κατάσχεση σπιτιών στους ιδιοκτήτες τους, ενόψει άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ίσως και εντός του 2013.
– Η εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει μόνο στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και θα οδηγήσει σε μερική διαγραφή των δανείων αυτών.
– Οι τράπεζες, αντί να βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα, θα τα νοικιάζουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε συμβολική τιμή.
– Οι συμβάσεις ενοικίασης ανάμεσα στις εταιρείες αξιοποίησης και τους σημερινούς ιδιοκτήτες θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου που πληρώνουν, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.
– Η αναμενόμενη επαναγορά του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη και υποψήφιο ενοικιαστή, οδηγεί επί της ουσίας σε μερική διαγραφή χρεών, κατ’ αποκλειστικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, αλλά και σε αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα θα προβλέπει η ρύθμιση.
– Η εταιρεία αξιοποίησης των ακινήτων θα κρατά ένα ποσοστό από τα χρήματα των ενοικίων. Θα επιστρέφει το υπόλοιπο στην τράπεζα, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει για το κόστος εκχώρησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων σ’ αυτή.
-Αν προχωρήσει το σχέδιο και η κτηματαγορά ανακάμψει, οι εταιρείες αξιοποίησης ενδεχομένως θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

[sc:Πηγή id=”http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/350442/tha-plironoun-enoikio-osoi-hrostoun-stegastiko/” ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Θα πληρώνουν ενοίκιο όσοι χρωστούν στεγαστικό”

 1. Λίγο αόριστο.
  Πήρε κάποιος 200.000 δάνειο, έχει αδυναμία αποπληρωμής, με αποτέλεσμα η τράπεζα να του το μισθώσει έναντι π.χ 400 €.
  Εννοείται μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας έχουν πάει στον βρόντο οι οποιες δόσεις έχω καταβάλλει αφού πρωτίστως αποπληρώνουμε τους τόκους.
  Και εφόσον έχω εξοφλήσει οικονομικά, στην όποια πιθανή άνακαμψη και εφόσον ενδιαφέρομαι θα προβώ σε νέο δάνειο για να το ξαναποκτήσω  έναντι ….. πόσο άραγε 130.000 / 140.000.
  Καλά μαλάκες ψάχνουν???????
  Να τα βάλουν εκεί που ξέρουν και θα πάω να μισθώσω κάπου αλλού.
  Οι τράπεζες ρευστό θέλουν…… τόσες χιλιάδες ακίνητα , ευελπιστούν πάνω απο 20% να τα δώσουν σε ξένους επενδυτές.
  Το υπόλοιπο 80% των ακινήτων θα τους μείνει χασούρα.
  Οι λύσεις κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι 2
  Κούρεμα δανείων της τάξεως 30% ή επιμήκυνση άλλα 8 με 10 χρόνια στα οποία δεν θα προστεθεί επιτόκιο.
   

   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *