Η χώρα έφτασε σε αδιέξοδο

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, οι εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο.

Τα προβλήματα διογκώνονται ενώ συσσωρεύονται συνεχώς και νέα,  χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μερική έστω εκτόνωση.

Τα νούμερα που περιγράφουν το αδιέξοδο της Ελλάδας είναι τα εξής:

-Η χώρα χρωστά 328 δις. κυρίως σε κράτη-μέλη της  Ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος φτάνει πλέον περίπου στο 180% του ΑΕΠ.

-Οι ιδιώτες χρωστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο κλπ 230 δις. ευρώ που αντιστοιχεί στο 130% του ΑΕΠ.

-Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία  το 39,9% του πληθυσμού στερείται βασικών υλικών αγαθών και υπηρεσιών.

-Οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώνονται διαρκώς, ακόμη και για την αγορά βασικών προιόντων για την επιβίωση. Οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον περασμένο Σεπτέμβριο υποχώρησαν κατά 7,19% , ενώ μείωση δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

-Τα κόκκινα δάνεια όχι μόνον δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται. Το ύψος τους υπολογίζεται στα 110 δις.

-Υπάρχουν 4.374.475 έλληνες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο οι οποίες  φτάνουν τα 92,75 δις. Με κατασχέσεις απειλούνται 1.618.460 οφειλέτες, ενώ 788.947 έχουν ήδη υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Η κρίση κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα, η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και τα φορολογικά μέτρα εξοντώνουν συστηματικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.  Είναι προφανές ότι ούτε η  χώρα μπορεί να πληρώσει το δημόσιο χρέος, ούτε οι πολίτες μπορούν να  πληρώσουν τα χρέη τους. Οι επιπτώσεις της κρίσης δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου και η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  δεν μπορεί να αντιστραφεί χωρίς μεγάλες ανατροπές, γενναίες αποφάσεις και τολμηρές πολιτικές. Αν το 2017-2018 δεν περάσει η οικονομία σε ανάπτυξη, η χώρα δεν αντέχει να συνεχίσει με αυτές τις συνθήκες.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *