Αποκαρδιωτικές είναι οι προβλέψειες-εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, οι οποίοι εξακολουθούν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς να μετρούν αντίστροφα πλέον για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης, κρίνοντας με βάση τα τωρινά δεδομένα και την παρούσα δομή και σύνθεσή της.
Ενδεικτικό είναι πως μόνο την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την Ευρωζώνη ήταν άκρως αποθαρρυντικές.
Tην αρχή έκανε ο επικεφαλής μιας εκ των κορυφαίων τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου, ο Peter Sands της τράπεζας Standard Chartered, δηλώνοντας ότι οι πιθανότητες αποχώρησης μιας ή περισσοτέρων χωρών από την ευρωζώνη είναι περισσότερο αυξημένες πλέον εντός του 2012, κυρίως γιατί, όπως λέει, «οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν ακόμα προσφέρει ουσιώδη λύση στην κρίση χρέους». Αλλά και γιατί οι λύσεις που έχουν προσπαθήσει να βρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και πολύ απλά η ευρωζώνη «ξεμένει πλέον από επιλογές».
«Μπαίνουμε στο 2012 με ένα πολύ δύσκολο outlook για την ευρωζώνη, με μια αυξανόμενη πιθανότητα να φύγουν πραγματικά μία ή περισσότερες χώρες από την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Sands. Ο οποίος συνεχίζει λέγοντας πως «ακόμα και αν μόνο η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, η αναταραχή που θα προκαλούσε θα είχε επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο»…
Την ίδια στιγμή και η Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί στη λίστα των οίκων που ήδη ανακοίνωσαν τις εκτιμήσεις και τα σενάριά τους για την πορεία της ευρωπαϊκής – αλλά και της παγκόσμιας – οικονομίας.
Σενάρια που κατά βάση είναι απαισιόδοξα.
Ειδικότερα όσον αφορά στην Ευρώπη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η οικονομία της έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα ύφεση και για τον λόγο αυτό μείωσε και την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2012 στο -0,20% (από 0,85% στην προηγούμενη πρόβλεψή της).
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου και για τις αναδυόμενες αγορές, για τις οποίες μειώνει την πρόβλεψή του στο 5,7% από 6,1%, με τον ΑΕΠ της Κίνας το 2012 να εκτιμάται στο 8,4% έναντι του 8,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Αναλόγως δυσοίωνες και οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού κέντρου οικονομικών ερευνών, (Centre for Economics and Business Research – CEBR).
Οι ειδικοί του Κέντρου εκτιμούν ορθά-κοφτά πως μέσα στο 2012 «τουλάχιστον μια χώρα θα αποσυρθεί από την ευρωζώνη και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διάλυσης της νομισματικής ένωσης του ευρώ».
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί του Kέντρου δηλώνουν πως η στατιστική τους ανάλυση δίνει πιθανότητες 60% να αρχίσει η διάσπαση του ευρώ εντός του 2012. Εμφανίζονται μάλιστα βέβαιοι ότι αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. Εξ ου και τονίζουν πως «η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ στην ερχόμενη 10ετία έχει αυξηθεί στο 99%»!