Η ΔΕΗ ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα

Το διακόπτη κατεβάζει και επίσημα πλέον η ΔΕΗ σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι, με εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, καταναλωτές να αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις πολιτών, εμποδίζοντας τα κλιμάκια της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα. Στο μεταξύ, ακόμα μία αποτυχία μετρά το υπουργείο Οικονομικών, με τις τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης όσων αιτούνταν να εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων να έχουν… ναυαγήσει και τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικά αίτηση πλέον για να αξιολογηθούν από τις εφορίες.

Σε ανθρώπινο τείχος έπεσε το κλιμάκιο της ΔΕΗ που βγήκε χθες, αλλά και προχθές, για να εκτελέσει τις πρώτες διακοπές ρεύματος για λογαριασμούς με χαράτσι στην Καλαμάτα. Μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με πολίτες συγκεντρώθηκαν στα σπίτια και εμπόδισαν τους εργολάβους να κόψουν το ρεύμα σε πολίτες και καταστηματάρχες. «Εχουν εκδοθεί οι εντολές για τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων και χθες, αλλά και προχθές, που πήγαμε να τις εκτελέσουμε, δεν τα καταφέραμε, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από πολίτες», λέει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής ΔΕΗ περιοχής Καλαμάτας, Ευστάθιος Παπαντωνόπουλος. Το συνεργείο με 10 εργολάβους, επισκέφθηκε επτά σπίτια και τρία καταστήματα, ωστόσο δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει καμία από τις εντολές, με την παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ. «Μόλις μάθαμε ότι βγήκαν τα κλιμάκια, κινητοποιηθήκαμε άμεσα, χτυπήσαμε κουδούνια, μαζεύτηκε κόσμος και αποτρέψαμε τις διακοπές ρεύματος», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Καλαμάτας, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 374 εντολές διακοπής ρεύματος για το ειδικό τέλος ακινήτων σε όλη τη Μεσσηνία, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κουφαλάκος, η ΔΕΗ κινείται σε χαμηλούς τόνους, φοβούμενη τις αντιδράσεις των πολιτών. Σε ετοιμότητα βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι και το ΠΑΜΕ, για να αποτρέπουν σε καθημερινή πλέον βάση τις προσπάθειες εκτέλεσης των εντολών της ΔΕΗ, ενώ σήμερα το πρωί αποκλείουν τα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά και τα γραφεία από όπου βγαίνουν οι εντολές διακοπής ρεύματος. Εντολές διακοπής ρεύματος εκδόθηκαν χθες και στην Πάτρα, με τις πρώτες να έχουν αρχίσει να εκτελούνται ήδη: «Από χθες το πρωί δώσαμε εντολές και κάποιες άρχισαν να εκτελούνται», τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής ΔΕΗ Πελοποννήσου–Ηπείρου, Σπύρος Μυλωνάς. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ο χρόνος εκτέλεσης των εντολών μπορεί να γίνει ακόμα και τη μέρα έκδοσής τους, ενώ αναφέρθηκε στους διακανονισμούς που ζητούν οι καταναλωτές: «Αρκετοί καταναλωτές έρχονται και μας ζητούν διακανονισμούς γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, καθώς δεν προβλέπεται διακανονισμός για τους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Στη Ρόδο φαίνεται πως χτύπησαν τα πρώτα «καμπανάκια» της ΔΕΗ, καθώς ήδη από την Τετάρτη εκδόθηκαν οι πρώτες εντολές διακοπής ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων. Ωστόσο, όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της ΔΕΗ περιοχής Ρόδου, Βασίλης Σαλβάρης, τηρούν μία «σιωπηρή πολιτική», κόβοντας μόνο τους λογαριασμούς των οποίων τα χρέη αφορούν υπέρογκα ποσά. «Ερχεται κόσμος και μου λέει ότι δεν πληρώνω επειδή δεν θέλω να δώσω χρήματα για το χαράτσι, δεν πληρώνω επειδή δεν έχω. Εμείς εδώ είμαστε μικρή κοινωνία και γνωρίζουμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου. Δεν εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε ανθρώπους που γνωρίζουμε πως περνάνε δύσκολα. Εξάλλου, έχουμε τόσους άλλους να πιάσουμε ακόμα που χρωστάνε τεράστια ποσά…», επισημαίνει ο κ. Σαλβάρης, συμπληρώνοντας πως οι εισπράξεις τον τελευταίο καιρό δεν πηγαίνουν καλά.

Οι πρώτες εντολές έχουν εκδοθεί και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στη Λαμία ο διευθυντής ΔΕΗ περιοχής Λαμίας, Δημήτρης Σαΐτης, αναμένει την έκδοση εντολών την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, οι πρώτοι λογαριασμοί που περιλάμβαναν το ειδικό τέλος ακινήτων άρχισαν να αποστέλλονται στις 17 Οκτωβρίου 2011. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 με 300.000 καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον δύο συνεχόμενους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επισφαλείς για την επιχείρηση και να δίνεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εντολές διακοπής ρεύματος που αποστέλλονται καθημερινά αφορούν όλους τους απλήρωτους λογαριασμούς και όχι μόνο εκείνους που περιλαμβάνουν το χαράτσι.

Από τον “Ελεύθερο Τύπο”

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η ΔΕΗ ξεκίνησε να κόβει το ρεύμα”

  1. Συνεχίζουν τη γνωστή τακτική του τρόμου για να μετατρέψουν την κοινωνία σε υπάκουο σκυλάκι.
    Θα δούμε σε λιγάκι τι θα κάνουν … που θα αρχίσουν τα όργανα! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *