Η γκάφα «Μπένι» που κόστισε 15,7 δισ. σε καταθέσεις

Η Ελλάδα έχασε μια δόση με αποτέλεσμα η οικονομία της να υποστεί πρόσθετο πλήγμα. Το θέμα ανέδειξε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου υποδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Η δόση εκείνη (που έπρεπε να πάρουμε τον Σεπτέμβριο του 2011 και πήραμε τελικά τον Δεκέμβριο του 2011) ήταν πολύτιμη για την οικονομία, καθώς θα έριχνε στην αγορά 8 δισ. ευρώ και θα τροφοδοτούσε με ρευστότητα τις παραπαίουσες επιχειρήσεις.

Το θέμα με την απώλεια της δόσης αναδεικνύει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της ALPHA BANK, που κυκλοφόρησε χθες. Υπογραμμίζει με στοιχεία το πλήγμα που επέφερε η απώλεια στην οικονομία, σε συνδυασμό και με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Οι φήμες εκείνες «διέλυσαν» τις εμπορικές τράπεζες, οδηγώντας σε απώλειες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 17,5 δισ. καταθέσεων. Ειδικότερα το δελτίο τονίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η αδυναμία ελέγχου της δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης δημοσίου χρέους και οι ανεξέλεγκτες συζητήσεις περί χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και περί εξόδου της χώρας από το ευρώ οδήγησαν, εκτός των άλλων, και σε σταδιακή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τα € 237,3 δισ. στο τέλος του 2009, στα € 172,8 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου του 2011. Ιδιαίτερα στο 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2011 η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά € 15,7 δισ. οφείλεται:

1) στην ανεξέλεγκτη δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030, και

2) στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, ύψους € 8,0 δισ. του δανείου των € 110 δισ. στη χώρα μας. Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 αντί για τον Σεπτέμβριο του 2011 υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους € 15,7 δισ. περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον η συνεπαγόμενη χειροτέρευση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, οδήγησε στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ταχεία πτώση στο τέταρτο 3μηνο του 2011, μετά τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο τρίτο 3μηνο του 2011».

“Δημοκρατία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *