Ζητείται αγοραστής για κόκκινα καταναλωτικά 1,5 δισ. ευρώ

Στην πώληση κόκκινων καταναλωτικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχει διαγράψει, προχωρά η Eurobank ενώ την ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο αξίας 1,5 δισ. ευρώ πωλείται άμεσα και ήδη η τράπεζα δέχεται προσφορές από τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ξένα funds.

Το 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε 200.000 καταναλωτικά δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον 2 χρόνια ενώ δεν φέρουν καμία εγγύηση. Οι τιμές που προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και κινούνται κοντά στην περιοχή των 0,04-0,07 σεντ για κάθε ένα ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια η τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις στο 100%. 

Μικρά δάνεια και κάρτες 

Στο προς διάθεση πακέτο εκτός από τα αμιγώς καταναλωτικά δάνεια, το ύψος των οποίων ανά χορήγηση δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, έχουν προστεθεί και χρέη από πιστωτικές κάρτες αλλά και από υπερανάληψη μετρητών. 

Τι θα γίνει, όμως, όταν θα περάσει το δάνειο στο ξένο fund; Οι ξένες εταιρείες θα αποκτήσουν εκπροσώπηση στην Ελλάδα κυρίως μέσω δικηγορικών γραφείων και, εν συνεχεία, θα ξεκινήσει η επαφή με τους δανειολήπτες, με τους οποίους θα διαπραγματευτούν την αποπληρωμή του δανείου. Εάν, για παράδειγμα, το ξένο fund έχει αγοράσει από την ελληνική τράπεζα το δάνειο στο 0,06 σεντ για κάθε 1 ευρώ, θα ζητήσει από τον δανειολήπτη να δώσει 0,20-0,30 σεντ για κάθε 1 ευρώ, όπως συνέβη στις αντίστοιχες κινήσεις που έγιναν στην Ισπανία. 

Θα πωληθούν συνολικά 5 δισ. 

Οι τράπεζες, λοιπόν, έχουν κάνει ήδη τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και δέχονται προσφορές για τα πακέτα που πωλούν ή αναμένεται να βγάλουν τους επόμενους μήνες προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πωλήσει και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ κάτι λιγότερο θα διαθέσουν η Alpha Bank και η Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στους στόχους που κατέθεσαν στον SSM να πωλήσουν 5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια.

Σήμερα το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Από αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα φθάνουν τα 14-15 δισ. ευρώ, εντός των οποίων βρίσκονται και τα 5 δισ. ευρώ που θα πωληθούν. Σημαντικό κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα, πλην των 5 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», συνοδεύεται από εγγύηση/εξασφάλιση ακινήτου.

Για αυτά οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις, καθώς εκτιμούν πως σε βάθος τριετίας θα αρχίσει έστω και δειλά η ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων. 

www.euro2day.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Ζητείται αγοραστής για κόκκινα καταναλωτικά 1,5 δισ. ευρώ”

  1. Με πηραν σημερα τηλεφωνο για καρτα αλφα αμερικαν εξπρες και μου ειπαν τα εξης….αν δεν κανετε ρυθμιση ,θα πουληθει το δανειο σας σας σε ξενους,θα εχετε ακουσει μου λεει στις ειδησεις…ε και τι θαγινει τις απανταω εγω? μου λεει…. αφου ειναι ξενοι, θα σας χειριστουν ΠΛΕΟΝ με το ΞΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟ….

    1. Μούσμουλα.
      Πάντα από το ελληνικό δίκαιο θα διέπονται τα δάνεια.
      Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να σου κάνει ένα κοράκι και δεν μπορεί να σου κάνει η τράπεζα.
      Η τράπεζα αν θέλει, σε ξεσκίζει, δεν χρειάζεσαι κοράκι.
      Οπότε μην τσιμπάτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *