Εφορία: Τέλος οι ουρές – Ξεκινά η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών

Τέλος στη διαχρονική ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζουν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικές αρχές για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν
Μεγάλο βήμα για να μπει τέλος στη διαχρονική ταλαιπωρία των πολιτών να προσκομίζουν οι ίδιοι τα έγγραφα στις φορολογικές αρχές για ληξιαρχικά γεγονότα που τους αφορούν όπως η γέννηση, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, διαζύγιο, θάνατος ή άλλες μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρει η απόφαση, από 1/12/2019 ξεκινά η διασύνδεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του αναβαθμισμένου Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

«Οι πολίτες απαλλάσσονται από ένα σημαντικό βάρος και μια ταλαιπωρία δεκαετιών που σχετίζεται με την προσκόμιση πιστοποιητικών στην Εφορία για σημαντικές πράξεις όπως η σύναψη γάμου, συμφώνου συμβίωσης κ.α. Προχωράμε με σταθερά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών και την επικοινωνία των φορέων του Δημοσίου» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου καθώς και τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα συλλέγονται από την ΑΑΔΕ απευθείας και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να συλλέξουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από τον Δήμο ή τα ΚΕΠ καθώς αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση καθώς ήδη αρκετά Υπουργεία και Δήμοι έχουν αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για να ενημερωθούν για τα στοιχεία πολιτών.

Επιπλέον, μέσω της παραπάνω διαλειτουργικότητας επιτυγχάνεται η αξιοποίηση άμεσα δεδομένων σχετικά με:

– Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο,
– Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ / Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων,
– Ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα,
– Απενεργοποίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η διασύνδεση των ΔΟΥ με τα ληξιαρχεία όλης της χώρας αποτελεί το επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση πάντα της εξυπηρέτησης του πολίτη και της διευκόλυνσης της καθημερινότητάς του. Με αυτό το στόχο, συνεχίζουμε να προσφέρουμε άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες, που οδηγούν και στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας παράγει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την δραστική βελτίωση της καθημερινότητας του. Ήδη η ΓΓΠΣΔΔ διαχειρίζεται ετησίως εκατομμύρια διαδικτυακές κλήσεις μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Καλούμε τους φορείς του Δημοσίου να αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για να απαλλαγούν από ακόμα μεγαλύτερα γραφειοκρατικά βάρη οι πολίτες και επιχειρήσεις».

Ψηφιακός εκσυγχρονισμός στα ΚΕΠ και υπηρεσιακή αναβάθμιση των εργαζομένων

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Διονύση Κυριακόπουλο και τον Υπεύθυνο Σπουδών και Έρευνας του ΕΚΔΔΑ, Δημήτριο Απίστουλα.

Ο Υφυπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, ενημέρωσε την ηγεσία του Κέντρου για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την υπηρεσιακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, ενώ συζητήθηκαν οι ανάγκες επικαιροποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων των στελεχών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, εν όψει του λειτουργικού εκσυγχρονισμού που σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έτσι, συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και η δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης, που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των στελεχών των ΚΕΠ και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *