Εφορία και τράπεζες «ναρκοθετούν» τη ρύθμιση χρεών

Εφορία και τράπεζες «τορπιλίζουν» τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών, δυσκολεύοντας την κατάρτιση του νομοσχεδίου που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές και προβλέπει την ταχεία διαγραφή και ρύθμιση χρεών βιώσιμων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια των εφοριών ασκούν έντονες πιέσεις εδώ και 10 ημέρες ώστε το νέο πλαίσιο των fast track διαδικασιών «κουρέματος» και πολυετών δόσεων ρύθμισης των οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές να καταστεί ουσιαστικά ανενεργό όπλο, δηλαδή να ακολουθήσει την τύχη του «νόμου Δένδια» ο οποίος ψηφίστηκε εντούτοις δεν λειτούργησε.

Παρά την εδώ και μέρες καταρχήν συμφωνία μεταξύ του Γ. Σταθάκη και των δανειστών, εφορία και τράπεζες τραβούν «κόκκινες γραμμές» ως προς το ποια χρέη θα αναδιαρθρώνονται ενώ το τελευταίο κρούσμα ήρθε να προστεθεί χθες με την εμφάνιση ενός δυνητικού δημοσιονομικού κινδύνου τςη τάξης των 5 δις. ευρώ.
Το τελευταίο στοιχείο παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το Έθνος, από τα κλιμάκια της εφορίας τα οποία παρουσίασαν τις εκτιμήσεις θέλουν στο ενδεχόμενο της διαμόρφωσης πολυτεών δόσεων για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπαχθεί στο σύστημα των 12 δόσεων να δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στα έσοδα της τάξης των 5 δις. ευρώ, γεγονός που ανησύχησε τους επικεφαλείς των δανειστών με αποτέλεσμα να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Επίσης τα τεχνικά κλιμάκια της εφορίας δεν συζητούν καν για τη διαγραφή ακόμη και μέρους του αρχικού χρέους (κεφαλαίου).

Οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει η εφορία έχουν… συμπαρασύρει και τις τράπεζες. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες κλήθηκαν από τους δανειστές να παρουσιάσουν στοιχεία αναφορικά με την διάρθρωση των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή πως διαμορφώνεται το συνολικό χρέος μιας επιχείρησης, ποια είναι η δομή μιας οφειλής από ληξιπρόθεσμο δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν πως ένα υπερήμερο δάνειο αποτελείται από το αρχικό κεφάλαιο συν το επιτόκιο συν τα πανωτόκια, τα οποία όμως στην συνέχεια κεφαλαιοποιούνται με αποτέλεσμα να «βαφτίζονται» κι αυτά ως αρχικό κεφάλαιο. Επιπλέον οι τράπεζες, λένε πηγές, επιμένουν στο να μην διαγράφεται μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Το όριο τζίρου

Επίσης, πληροφορίες του «Εθνους» θέλουν ακόμη και το όριο του τζίρου που έγινε γνωστό ότι πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό -κύκλος εργασιών άνω των 50.000 ευρώ- να προτάθηκε μεν από τους θεσμούς, αλλά ουσιαστικά αποτέλεσε εισήγηση των τραπεζών ώστε να περιοριστούν οι απώλειές τους από τα «κουρέματα».

Στελέχη που μετέχουν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαβάζουν τις κινήσεις των τραπεζών ως δυσφορία απέναντι σε κάθε μορφή θέσπισης κανόνων -έστω και προαιρετικών, όπως αυτός του εξωδικαστικού μηχανισμού- αναδιάρθρωσης ληξιπρόθεσμων δανείων.

Κατόπιν τούτων, η κίνηση στην οποία προχώρησε χθες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να σπάσει τις «κόκκινες γραμμές» Εφορίας και τραπεζών είναι να προτείνει τον υπολογισμό ενός μέσου επιτοκίου επί των χρεών προς την Εφορία και τις τράπεζες.

Πέραν αυτών όμως, σε εκκρεμότητα παραμένει η τύχη των εγγυήσεων για όσα χρέη «κουρεύονται». Εδώ η κυβέρνηση φέρεται να συμμερίζεται την άποψη του Δημοσίου να εξαιρούνται ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ.

Εξάλλου, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να καταθέσει νέο χαμηλότερο πήχη ως προς το όριο του κύκλου εργασιών που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να μπαίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: enikonomia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *