ΕΣΕΕ: Στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ανοικτή επιστολή για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στέλνει η ΕΣΕΕ στον υπουργό Οικονομικών. Υποστηρίζει ότι ο Γ. Στουρνάρας φαίνεται πως ακολουθεί την «αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεπατημένη της συλλήβδην στοχοποίησης ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών και της εν τέλει τιμωρίας των συνεπών φορολογουμένων».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Η φοροδιαφυγή έχει αναδειχθεί σε έναν «γόρδιο δεσμό» που καθορίζει τους όρους εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η βελτίωση των φορολογικών εσόδων είναι μια κρίσιμη παράμετρος για οποιοδήποτε οικονομικό σχέδιο και εμείς ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, διαυγές, ευρύ, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό, ισόρροπο, ισόνομο, δίκαιο, αυστηρό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα.

Ωστόσο, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι εξακολουθείτε να ακολουθείτε την αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεπατημένη της συλλήβδην στοχοποίησης ολόκληρων κοινωνικών κατηγοριών και της εν τέλει τιμωρίας των συνεπών φορολογουμένων.

Με απορία πληροφορούμαστε καθημερινά μέσω των «διαρροών» του Υπουργείου τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να καταργήσει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και να προωθήσει έναν ενιαίο φόρο της τάξεως του 25% ή 30% από το πρώτο ευρώ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ως ατομικές επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον φορολογικά ως φυσικά πρόσωπα αλλά ως νομικά πρόσωπα με επιπλέον επιβαρύνσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πλήττονται κατά βάση μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις με μικρό επίπεδο κερδών από 34.000 ως 37.000 ευρώ, οι οποίες φορολογούνταν έως τώρα με συντελεστή κάτω του 20%. Εάν υιοθετηθεί δε συντελεστής 30% θα πληγούν βάναυσα όλες οι επιχειρήσεις με επίπεδο κερδών 75.000-82.000 ευρώ. 

Με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε να κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή, θα σκοτώσετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αφανίσετε την μεσαία τάξη που έτσι κι αλλιώς είναι είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας.

Οποιαδήποτε φορολογική παρέμβαση, διάκριση και εφαρμογή φορολογίας δύο ταχυτήτων θα παραβίαζε τουλάχιστον τις μισές από τις βασικές αρχές που δεσμεύτηκε το Υπουργείο σας να εφαρμόσει στον σχεδιασμό του νέου φορολογικού νόμου, ενώ θα υποδήλωνε την αδυναμία τήρησης των δεσμεύσεών σας. Ακόμη και αν τελείτε υπό το βάρος μιας αδήριτης ανάγκης είσπραξης εσόδων, θα πρέπει να στοχεύετε στην διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Η λογική της οριζόντιας παρέμβασης στα εισοδήματα που δεν λαμβάνει υπόψιν τυχόν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό μιας κοινωνικής κατηγορίας, το μόνο που κάνει είναι να εντείνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει από την κοινωνία προς το κράτος και να αυξάνει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή.

Πόσο δίκαιη είναι άραγε η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ στον «ελεύθερο» επαγγελματία που έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, στον νέο επιστήμονα που δουλεύει με μπλοκάκι και κυρίως σε αυτόν τον πρώην επαγγελματία που είναι άνεργος και δεν έχει ασφάλιση; Σε ποιο βαθμό άραγε όλες αυτές οι μεθοδεύσεις εξυπηρετούν τους στόχους της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάκαμψης της αγοράς; Πού πήγε το flat tax 15% και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων; Πού πήγε η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ; Πού πήγε η στρατηγική για πάταξη της παραοικονομίας των 52 δισ.;

Γιατί παραβλέπετε τις 32 επιπλέον υποχρεώσεις τις οποίες εσείς ζητάτε συνεχώς προσαυξημένες και στις οποίες εξαναγκάζονται να ανταπεξέλθουν οι Έλληνες επιχειρηματίες; Γιατί δεν κάνετε αναφορά στο σύνολο των υποχρεώσεων των επιχειρηματιών το οποίο ανέρχεται στα 104,3 δισ. και περιλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ (4,3 δισ.), το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα (45 δισ.), τα λειτουργικά έξοδα και τα δημοτικά τέλη (10,8 δισ.) καθώς επίσης και τον Φ.Π.Α. (16,6 δισ.); Γιατί αγνοείτε τις ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές (δάνεια, εφορία, ταμεία, κ.ά.) ύψους 194 δισ. ευρώ;

Γιατί εμφανίζετε ότι οι «ελεύθεροι» επαγγελματίες δήλωσαν το 2011 εισόδημα μόνο 3,5 δισ. ως φυσικά πρόσωπα έναντι 70 δισ. των μισθωτών, ξεχνώντας να αναφέρετε την διπλή φορολόγησή τους; Γιατί δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς να μάθει την πραγματική συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρηματιών και να προσδιορίσει το ποσοστό των άμεσων, έμμεσων έκτακτων και αναδρομικών φόρων στο σύνολο των 60 δις του ετήσιου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων το 2011;

Με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά καταφεύγετε στην εύκολη λύση επιβολής νέων φόρων και τελών για να αυξήσετε τα φορολογικά έσοδα κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 3 δισ. Αντί για μεταρρυθμίσεις παζαρεύετε με τη Τρόικα νέους “κεφαλικούς” φόρους και σχεδιάζετε να εξαπολύσετε μια νέα φορολογική επίθεση στους Μμε της αγοράς, χωρίς κανένα μέτρο και καμία λογική.

Το σωστό θα ήταν να παρουσιάσετε ευθαρσώς στους Έλληνες φορολογούμενους τις φημολογούμενες διατάξεις που ακούμε και δεν βλέπουμε από τους «υδραυλικούς» του ΥΠΟΙΚ, που αναλώνονται να στοχοποιούν τους κατ’ ευφημισμό «ελεύθερους» επαγγελματίες και να τρομοκρατούν όσους εμπόρους απέμειναν να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Σας καλούμε να αντιληφθείτε την κρισιμότητα των περιστάσεων στην ελληνική αγορά καθώς και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της εν λόγω πολιτικής στην ελληνική μεσαία τάξη. Δυστυχώς, το μέλλον της χώρας θα είναι μια καθημαγμένη με ανταγωνιστική ελληνική επιχειρηματικότητα ανίκανη να επενδύσει και να επιβιώσει.

Τα «τυφλά» φορολογικά κτυπήματα και οι φορολογικές επιθέσεις «αυτοκτονίας» πρέπει κάποτε να μετατραπούν σε σοβαρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, πριν μας οδηγήσετε σε παραίτηση από την μέχρι σήμερα μάταιη προσπάθεια προς την σωτηρία και πριν μας αναγκάσετε σε οριστική παύση πληρωμών.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ της ΕΣΕΕ

4 σχόλια σχετικά με το “ΕΣΕΕ: Στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών”

  1.  άμεσα εφαρμογή του Αγγλικού Φορολογικού Συστήματος και κώδικα βιβλίων στοιχείων όλα τα άλλα είναι ημίμετρα και μπαρούφες 

    1. Μπορείς περιληπτικά, να μας περιγράψεις το Αγγλικό σύστημα; Για να καταλάβουμε τι προβλέπει και να σχηματίσουμε άποψη.

  2. Σε λίγο δε θα χρειάζεται φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών γιατί δε θα υπάρχει αντικείμενο φορολόγησης.  Αν σου είναι εύκολο κάνε μας μια περιγραφή του Αγγλικού συστήματος να δούμε τις διαφορές μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *