Επιχειρείται “λίφτινγκ” στο τέλος ακινήτων

Λίφτινγκ στο ειδικό τέλος ακινήτων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών , μετά τη σωρεία λαθών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και υπό το βάρος της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας με την οποία «ακυρώνεται» η καταβολή ειδικού τέλους το οποίο έχει προσδιοριστεί στη βάση λανθασμένων στοιχείων.

Εντός των επομένων ημερών, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αναμένονται εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων (άνεργοι, ανάπηροι, υπερήλικες και ενδεχομένως και άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα) από το ειδικό τέλος ακινήτων ενώ παράλληλα αναμένεται παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας η οποία κρίνεται πως εκδόθηκε «καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όσον αφορά τον προσδιορισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων, δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία.

Αφού η ΔΕΗ στείλει τα αρχεία της τόσο στους Δήμους όσο και τη ΓΓΠΣ , οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους Δήμους για να διορθώσουν τα λάθη . Στη συνέχεια, αφού οι Δήμοι επιστρέψουν τα σωστά αρχεία στη ΔΕΗ θα γίνει επαναπροσδιορισμός του ειδικού τέλους ακινήτων και συμψηφισμός των τυχόν επιπλέον χρεώσεων με τους επόμενους λογαριασμούς.

Για το 2012 άλλωστε , το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να επιμερίσει το ειδικό τέλος ακινήτων σε όσες περισσότερες δόσεις μπορεί. Με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί εκδίδονται ανά δίμηνο και η εξόφληση του τέλους για το 2012 θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο (έως τότε θα πληρώνουμε το φετινό τέλος) , ο μέγιστος αριθμός δόσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πέντε.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή κ. Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Τα ειδικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη ήταν τα εξής:

· Διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

· Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

· Η ΔΕΗ θα στείλει στους οικείους δήμους -με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

· Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες.

· Ο Υπουργός ζήτησε, επίσης, η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.

· Επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.

· Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

· Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *