Επαχθέστεροι γίνονται οι όροι για κληρονομιές, γονικές παροχές

Του Στέλιου Κράλογλου

ΤΗ μείωση κατά 50% του αφορολόγητου ορίου που επιβάλλεται σε κληρονομιές και γονικές παροχές σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθ’Α υπόδειξη της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα  από τις μεταβιβάσεις μικρών περιουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπει  τη μείωση από τα 150.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.

Αντίστοιχα θα μειωθούν τα αφορολόγητα όρια των 30.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τις λοιπές περιπτώσεις κληρονομιών ή δωρεών ακίνητης περιουσίας, προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλφια, εξαδέλφια κ.ά.).

Πρακτικά, με το νέο καθεστώς όσοι προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή αποδεχθούν κληρονομιές από την 1-1-2013 θα υποστούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αλλαγές όμως έρχονται και στους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογούνται οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές. Με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες, για φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι μόλις 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα). Επίσης, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των γονικών παροχών είναι 10%. Τα σχέδια υπουργείου Οικονομικών και τρόικας προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές ώστε και με τη… βοήθεια των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια να επιβαρυνθούν σημαντικά κυρίως όσοι αποκτούν με δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και κατάργηση της φοροαπαλλαγής που ισχύει για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις τις οποίες κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Εξετάζεται η επιβολή ενός ξεχωριστού φόρου σε όλες τις εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, οι οποίες σήμερα δεν επιβαρύνονται με καμία φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ο φόρος θα επιβάλλεται κλιμακωτά, ανάλογα με την αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο γης.

Παράλληλα προωθείται η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας και εφαρμογή ενός επαχθέστερου ενιαίου φόρου. Το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί η νέα κυβέρνηση προβλέπει από 1-1-2013 την αντικατάσταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο, που δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών, που μπορεί να φθάσουν και μέχρι το 2% ή 3%.

Οι νέες ρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012, ενδεχομένως μαζί με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί.

www.express.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Επαχθέστεροι γίνονται οι όροι για κληρονομιές, γονικές παροχές”

 1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
  Προχθές το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες ότι η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση μετά την ψήφιση των μέτρων να ακολουθήσει νέο πακέτο μέτρων.

  Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να ψηφιστεί νόμος με τον οποίο οι γονείς θα πληρώνουν φόρο ανάλογα με τα παιδιά που έχουν. Παράδειγμα: το ζευγάρι που δεν έχει παιδιά θα πληρώνει 400 ευρώ, το ζευγάρι που έχει 1 παιδί θα πληρώνει τα διπλάσια, δηλαδή 800 ευρώ, με δύο παιδιά θα πληρώνει 1.200 ευρώ και με τρία παιδιά 1.600 ευρώ.

  Δηλαδή η τρόικα ζητάει μα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος χαράτσι για τα παιδιά του. Με βάση τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει απορρίψει την τερατώδη πρόταση της τρόικας.

  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, μεταξύ των άλλων, και μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα αυξηθεί η υπογεννητικότητα στην χώρα.
  spirospero.gr
  Eκτός του ότι η πρόταση είναι εγκληματική, και πρέπει οι τύποι αυτοί να κυνηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο (αν έγινε), ουσιαστικά μας λένε παραδώστε τη χώρα στους λαθρομετανάστες με τα 10 παιδιά που θα κάνειο καθένας τους, και φύγετε από τη χώρα, γιατί θέλουμενα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν Ελληνες, να κοντράρουν τα νεοταξίτικα σχέδιά μας.

 2. Καλημέρα αγωνιζόμενοι συμπάσχοντες. Μου έκανε εντύπωση πως σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό της φορολόγησης του δικαιώματος σε τέκνα (θυμίζει το νόμο περί 2ου παιδιού στην Κίνα!!!) υπήρξαν μόνο 2 ποσταρίσματα. Το θέμα διέρρευσε μέσω του Σπύρου Καρατζαφέρη, αλλά προσωπικά το επιβεβαιώσα από φίλους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ σήμερα το πρωί. Οι τύποι είναι πλέον επικίνδυνοι! ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ. Την ίδια ώρα στα κρατικά νοσοκομεία γίνεται πάρτι από τσαμπατζήδες εξ Ανατολών και Αφρικής που τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης των γηγενών νεο-γκιαούρηδων αλυσσοδεμένων κοροιδων! ΟΣΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΘΟΥΝ ΝΗΣΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΜΑΥΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ!
   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *