Επίπεδα σκανδάλου αγγίζουν οι χορηγήσεις ρευστότητας από δυο ελληνικές τράπεζες στις υπόλοιπες για να μην «σκάσουν»!

Σε σημείο σκανδάλου φτάνουν οι αλληλο-καλύψεις των ελληνικών τραπεζών, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΛΥΜΠΙΑ, υπάρχουν ακόμα και νυχτερινές επαφές για αλληλοστήριξη τραπεζών από δυο τράπεζες, προκειμένου να δώσουν ρευστότητα στις υπόλοιπες, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο να αγγίζει το σκάνδαλο για να μην σκάσει καμία τράπεζα!

Ως γνωστόν, η διατραπεζική αγορά είναι κλειστή εδώ και 18 μήνες για τις ελληνικές τράπεζες. Η μόνη δίοδος – αν και περιορισμένη – είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που σύμφωνα με πηγές του Reuters, εγκατέλειψε σχέδιο που εκπονεί εδώ και αρκετό καιρό για να μειωθεί η εξάρτηση προβληματικών τραπεζών από την χρηματοδότησή που τους παρέχει.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει σταματήσει να προωθεί κάποιο σχέδιο πλεον, καθώς θεωρεί ότι κανένα σχέδιο δεν είναι καλύτερο από αυτό που ισχύει, δηλαδή την απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ και την διάθεση κεφαλαίων προς τις προβληματικές τράπεζες από τις κεντρικές τράπεζες μέσω του συστήματος έκτακτης ρευστότητας, ELA, στο οποίο έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής τρεις ελληνικές τράπεζες.

Πλέον, η μόνη δίοδος για ρευστότητα ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες είναι η εσωτερική αγορά! Πληροφορίες, αναφέρουν ότι δυο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτά της Εθνικής και του ΤΤ κυρίως, δίνουν ρευστότητα στις υπόλοιπες τράπεζες, αφού δέχονται ακόμα και άνωθεν πιέσεις να το πράξουν!

olympia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *