Επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 6,5 δισ. ευρώ

Καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τις 24 Αυγούστου, καθώς σταδιακά αποκαταστάθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, που είχε κλονιστεί από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, τα ποσά που επέστρεψαν είναι σημαντικά μικρότερα από τα 15,3 δισ. ευρώ που είχαν αποσύρει οι καταθέτες τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 154 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 157 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Ενώ από την αρχή του χρόνου οι «διαρροές» ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 ήταν 174,22 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουνίου 2012 είχαν μειωθεί στα 150,59 δισ. ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2010 – Ιουλίου 2012 «έφυγαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 83 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, ποσό ύψους περί τα 30 με 35 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης μεγάλο μέρος από τις αναλήψεις χρησιμοποιήθηκε από τους καταθέτες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες, λόγω των δραστικών περικοπών που υπέστησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η απομόχλευση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να υποχωρούν στα 234,37 δισ. ευρώ τον Ιούλιο φέτος, από 254,24 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ο ρυθμός χρηματοδότησης μειώθηκε στο -4,8% και η καθαρή ροή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,43 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκαν στα 112 δισ. ευρώ (από 122,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2011) και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο -5,3%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 75,74 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -3,5%, τα δάνεια των νοικοκυριών και των καταναλωτικών δανείων στα 30,85 δισ. ευρώ (ρυθμός χρηματοδότησης -5,9%).

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 6,5 δισ. ευρώ”

  1. Δεν μας πείθετε!!!!!! 
    Αν νομίζετε με αυτές τις λαμογιες θα βρειτε διέξοδο προκειμένου να σας εμπιστευτεί ο κόσμος … είστε γελασμένοι
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *