Εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις εξετάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών!

Ρύθμιση με πρωτοφανή αριθμό δόσεων, που θα φτάνουν μέχρι και τις 100, εξετάζει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Στην συνάντηση κρίθηκε σκόπιμο η ρύθμιση να συνοδευτεί από ένα μεγάλο αριθμό δόσεων για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη και τα οποία είναι πρόσθετα των άλλων επιβαρύνσεων που θα πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση ( σ.σ. έως 31 Ιανουρίου 2012) θα απαλλάσονται έως και 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα, ενώ θα αναστέλλονται και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί σε βάρος του (πλην της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων η οποία θα συνεχίζεται και τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται στις δόσεις της ρύθμισης).

Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρόκειται να ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο – εκτός απροόπτου – πρόκειται να κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή.Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία σε όλες τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, ενώ θα απαλλάσσονται από το μέτρο οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιλήφθηκαν με καθυστέρηση ότι η αναγκαστική έξοδος των ανωτέρων στελεχών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε τομείς που έχουν να κάνουν με την δομή και την λειτουργία του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώσεις που ήταν συνδεδεμένες με κορυφαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι οποίες πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» της Τρόικας, κινδύνευαν να μείνουν στην μέση εξαιτίας της υπαγωγής διευθυντών στο μέτρο της εφεδρείας.

Με διάταξη στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα «διασώζει» τους διευθυντές, κάτι που δεν θα γίνει για τους υπόλοιπους 150.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα οδηγούνται νωρίτερα προς την έξοδο και για ένα χρόνο θα παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενσωματώνει και δύο ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Η πρώτη έχει να κάνει με την λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+). Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει την δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη από 5 που είναι σήμερα. Το θέμα το έχουν κινήσει οι ίδιες οι τράπεζες καταθέτοντας σχετική επιτολή στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ( ΚΒΣ) θα γίνει με το ίδιο ή σε άλλο νομοσχέδιο. Ο ΚΒΣ θα αντικατασταθεί από τον «Κώδικα απεικόνισης Συναλλαγών». Με το νέο κώδικα θα επιχειρηθεί η απλοποίηση της τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ όλες οι συναλλαγές τους θα περνούν υποχρεωτικά μέσω ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *