Ενας στους τρεις καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο

Ενας στους τρεις ενοικιαστές ακινήτων καθυστερεί να πληρώσει το ενοίκιο από ένα μήνα έως και ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών, αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το νοίκι του, αλλά βεβαίως υπάρχει κι ένα μικρότερο μέρος που εκμεταλλεύονται την κρίση και γίνονται επαγγελματίες «μπαταχτσήδες».

Σε ότι αφορά τη μείωση των ενοικίων, καταγράφεται πτώση από 15% έως 50% για τις κατοικίες, από 10% ως 30% στα καταστήματα και από 20% έως 50% στα γραφεία. Η μεγάλη κρίση αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να ρίχνουν τις απαιτήσεις τους και να προχωρούν σε γενναίες μειώσεις ενοικίων. Οσοι δεν το κάνουν και εμφανίζονται αδιάλλακτοι, αν και βλέπουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είτε χάνουν τον ενοικιαστή και το ακίνητό τους μένει άδειο για πολλούς μήνες με την απώλεια εσόδων να είναι μεγαλύτερη, είτε οδηγούνται σε δικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με κάποιες αναπροσαρμογές ενοικίων που επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις, αποθήκη εμπορευμάτων στην Κέρκυρα 50 τ.μ. από 600 ευρώ μειώθηκε σε 450 ευρώ (ποσοστό 25%), ενώ μαγαζί ρούχων στο Παγκράτι 90 τ.μ. από 5.967 «έπεσε» στα 4.995 ευρώ (17%). Επίσης, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας 34/11 δέχθηκε ότι πρέπει να περικοπεί για διάστημα 18 μηνών το συμφωνημένο ενοίκιο ύψους 650 ευρώ (με ετήσια προσαύξηση 3,5%) σε 650 ευρώ τον μήνα για 12ετή μίσθωση σε επιχείρηση εστίασης, σε περιοχή της πόλης που δεν έχει αξιόλογη εμπορική κίνηση.

Την ίδια ώρα, με «τσουνάμι» μοιάζει ο εκρηκτικός ρυθμός με τον οποίο κατατίθενται προσφυγές στα δικαστήρια όλης της χώρας από ενοικιαστές που ζητούν μείωση των μισθωμάτων είτε για κατοικίες, είτε για επαγγελματική στέγη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικηγόρων, το τελευταίο διάστημα οι αγωγές έχουν πενταπλασιαστεί και φτάνουν ακόμη και τις 2 χιλιάδες υποθέσεις τον μήνα όταν πριν από ένα χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 500.

ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *