Εμπλοκή για τα «κόκκινα δάνεια» στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, τα δύο “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης οδηγούν σε αναβολή την αποψινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, όπου οι τεχνοκράτες θα προετοίμαζαν τις αποφάσεις που θα λάμβανε το Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 2 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος.  
 
Αν και το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία δε φαίνεται να κλείνει, καθώς η ελληνική πλευρά και οι Θεσμοί δεν τα βρίσκουν στο θέμα των κόκκινων δανείων. “Αγκάθι” εξακολουθεί να παραμένει και το ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς το σχέδιο για φορολόγηση του τζόγου δε φαίνεται να “αρέσει” τους δανειστές.
 
Τις πληροφορίες για την ακύρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Εuroworking Group, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν επιβεβαιώνει η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής. Άγνωστο παραμένει ακόμη το πότε θα πραγματοποιηθεί, κάτι το οποίο εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια και το αν θα ξεκαθαρίσουν τα κρίσιμα προαναφερθέντα ζητήματα.
 
Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μοιάζουν αξεπέραστα. Ειδικά στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων οι συζητήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.
 
Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης.
 
Μάλιστα δεν αποκλείεται αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή και δε διαφαίνεται λύση ο κ. Τσίπρας να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *