Εισπρακτικές έτοιμες να… “εισπράξουν” κακουργηματικές “καμπάνες”

Πάνω από 40 στελέχη τουλάχιστον 33 εισπρακτικών εταιριών θα βρεθούν ενώπιον των των εισαγγελικών αρχών  ως ύποπτοι για τέλεση κακουργήματος για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν σε βάρος δανειοληπτών.

Η δικαστική έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο  προσπάθειας θωράκισης των πολιτών ενόψει της εκχώρησης κόκκινων δανείων σε ξένα funds, κάτι που θα επιτείνει τις οχλήσεις και τις πιέσεις. Μάλιστα ήδη έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις σε δικαστήρια χαμηλότερα βαθμού που καταδικάζουν τις εταιρίες για τη χρήση των στοιχείων καταθετών τραπεζών.  

Είναι η πρώτη έρευνα  που φτάνει σε βάθος και οργανωμένα για το μείζων αυτό πρόβλημα, αφού μέχρι σήμερα οι καταγγελίες ήταν μεμονωμένες. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και τα συνέδεσε με εισπρακτικές  ξεπαγώνοντας μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Τότε έγιναν  καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με απόφαση του τότε προέδρου Δημήτρη Παξινού, οι οποίες όμως  προσδιόριζαν μόνο εγκληματικές πράξεις, γεγονός που οδηγούσε την έρευνα στο μηδέν καθώς δεν μπορούσαν να προσωποποιηθούν τα διερευνώμενα αδικήματα.

Ποιους αφορά

Τουλάχιστον 33 εισπρακτικές, και πάνω από 40 άτομα -ανάμεσά τους δικηγόροι και μέλη του ΔΣ των εισπρακτικών εταιρειών- καλούνται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (“ξέπλυμα”).

Οι ύποπτοι καλούνται να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για τουλάχιστον τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για:

-Παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με την επιβαρυντική μορφή του άρθρου 22 παρ. 4 και 6, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους,
– παράνομη βία,
-εκβίαση και
-νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που αφορά το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο αποκόμισαν οι εισπρακτικές

Να σημειωθεί ότι ο νόμος που προβλέπει τη λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών θέτει ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όπως ότι:

– H όχληση επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο 10 ημερών από τότε που η απαίτηση κατέστη ληξιπρόθεσμη και μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ απαγορεύεται η διαβίβαση στοιχείων σε τρίτους και επιπλέον ότι ναι μεν οι κλήσεις καταγράφονται, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά προς βλάβη του οφειλέτη.

-Παράλληλα διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο μπορεί να ζητήσει ο οφειλέτης για να στραφεί εναντίον των εταιρειών με καταγγελία, ενώ είναι παράνομο οι εισπρακτικές εταιρείες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια να συντάσσουν “πρακτικά”, τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής!

www.capital.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Εισπρακτικές έτοιμες να… “εισπράξουν” κακουργηματικές “καμπάνες””

 1. Θέλω να σταθώ στη βαρύτατη κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις εισπρακτικές εταιρείες για τη “νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες («ξέπλυμα»)”. Έχω λάβει 3 sms στο κινητό μου από μεγάλη και διαβόητη εισπρακτική με το εξής περιεχόμενο : “Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Εισπρακτική στο τάδε νούμερο για ευχάριστη εξέλιξη που αφορά προσωπική σας υπόθεση”. Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά. Προσωπικά δεν έκανα καμία κίνηση, δεν θεωρώ “ευχάριστη εξέλιξη” το να μιλήσω με κάποια αφηνιασμένη υπάλληλο ούτε και θεωρώ την υπόθεση ως προσωπική. Κάτι άλλο όμως τράβηξε την προσοχή μου.

  Τα sms δεν προέρχονταν από ελληνικό τηλεφωνικό αριθμό αλλά από το εξωτερικό με πρόθεμα +441534. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα οτι το πρόθεμα αυτό ανήκει στη νήσο Jersey, ανάμεσα Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για ένα καταθλιπτικό μέρος με βροχή και ομίχλη τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Και όμως κρύβει έναν φορολογικό και οικονομικό παράδεισο off shore εταιρειών. Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν υπόκεινται σε ελέγχους και 1 στους 9 κατοίκους του νησιού απασχολείται στον τραπεζικό/επενδυτικό τομέα. Μάλιστα οι καταθέσεις στο μικροσκοπικό αυτό νησάκι αγγίζουν τις 155 δις στερλίνες όπως μας ενημερώνει στα αγγλικά για παράδειγμα ο ιστότοπος http://www.citibank.com/ipb/europe/offshore/jersey.htm που σου δίνει και την δυνατότητα να επικοινωνήσεις με έλληνες υπαλλήλους για περισσότερες πληροφορίες!

  Οπότε όταν διαβάζουμε σε ιστοσελίδες δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών οτι “επιστρέφοντας” στις τράπεζες τους ανατοκιζόμενους τόκους υπερημερίας “ενισχύουμε” την ελληνική οικονομία ξέρουμε πού ακριβώς πάνε αυτά τα λεφτά και ποιούς πραγματικά ενισχύουμε. Ήδη αυτή η έρευνα κολλάει εδώ και 8 χρόνια, ελπίζω να μην περάσουν άλλα 8 χρόνια μέχρι να οριστεί πρώτη δικάσιμος….

  1. Επίσης, ένα άλλο ομιχλώδες τοπίο αποτελεί η μετάδοση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προς τρίτους που δεν έχουν κανένα έννομο συμφέρον, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εισπρακτικές εταιρείες!
   Με άλλα λόγια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξαιρεί τις εισπρακτικές από το νόμο 2472/1997. Δηλαδή ενώ πρέπει να έχεις το δικαίωμα αντίρρησης/υπαναχώρησης ενημερώνοντας την τράπεζα οτι δεν συμφωνείς πλέον να μεταδίδει τα προσωπικά σου δεδομένα προς εταιρείες ενημέρωσης οφειλών και να απαιτήσεις την διαγραφή τους από αυτές όπως μπορείς να κάνεις με όλες τις επιχειρήσεις επειδή πολύ απλά προτιμάς επικοινωνία αποκλειστικά με την ίδια την τράπεζα, η ΑΠΠΔ σου αρνείται αυτό το δικαίωμα!

 2. Καλησπέρα σας εχω και εγώ ένα θέμα κ θέλω τη γνώμη σας θύμα απάτης για την ακρίβεια το 2004 κάποιο συγγενικό πρόσωπο πήρε χωρίς να πάρουμε είδηση δάνειο σχεδόν στα 4000 υπογράφοντας ότι ο καλά ειμασταν εμείς μία περίοδο πληρωναμε κανονικά μέχρι που οι γονείς μου δεν δουλεύουν έμειναν άνεργοι κ σταματησαμε να πληρώνουμε ή χρεωστική εταιρία άρχισε ενοχλητικα τηλ άσχετες ώρες ή δική γι αυτόν είχε γίνει πρόσφατα για υπεξαίρεση κ από άλλα θύματα.τι μπορώ να κάνω ώστε να το τελειώσω όλο αυτό; Έχει φάει ήδη 5 χρόνια ερήμην κ δν έχει συλληφθεί ποτέ προφανώς σίγουρα καλυβετε..πείτε μ τη γνώμη σας για χρέος που δν έγινε ποτέ από μας

  1. Αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα και δεν μπορούμε εδώ, με τις πολύ βασικές γνώσεις που διαθέτουμε, να εκφράσουμε άποψη, ούτε να δώσουμε συμβουλές.
   Θα πρέπει να το συζητήσετε ΜΟΝΟ με το δικηγόρο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *