Εθνική Τράπεζα: Το βουνό προκλήσεων που κρατά ξάγρυπνους Κατσέλη, Φραγκιαδάκη

Mάχη μέρα με τη μέρα δίνει η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο βουνό των προκλήσεων με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

Η νέα διοίκηση της Εθνικής, υπό την πρόεδρο, Λούκα Κατσέλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, επιχειρεί όχι μόνο να κρατήσει όρθια την τράπεζα, αλλά και να ενισχύσει τον πρωταγωνικό της ρόλο στα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα, την ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βιώνει στον υπέρτατο βαθμό τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που πλήττει τη χώρα, όσο η κυβέρνηση δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Κατσέλη και Φραγκιαδάκης έλαβαν τα ηνία της Εθνικής, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται μάρτυρας μαζικών εκροών καταθέσεων, σεναρίων για νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης ή ακόμη και χρεοκοπίας των τραπεζών, καθώς και της διαρκούς αύξησης των ποσοστών των κόκκινων δανείων.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας για την Εθνική – αλλά και για τις άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες – αποτελεί, όπως γίνεται αντιληπτό, ο έκτακτος μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας ELA.

Το ELA είναι αυτό που κρατά στη ζωή την Εθνική και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, χορηγώντας την αναγκαία ρευστότητα.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει ένα προς ένα τα προβλήματα της Εθνικής και καλείται να δώσει διττό αγώνα, προκειμένου αφενός η τράπεζα να εξυγιανθεί και αφετέρου να είναι επιτέλους σε θέση να υπηρετήσει την ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.

Ο άμεσος στόχος της νέας διοίκησης είναι τριπλός: Ενίσχυση της ρευστότητας, αναβάθμιση της ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας.

Μεγάλο στοίχημα για την Εθνική είναι να κατορθώσει να στηρίξει τους δανειολήπτες που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να εκμηδενιστούν οι δυνατότητες για όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.

Τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής ξεπερνούν το 30%.

Η τράπεζα ανακοινώνει τα οικονομικά της μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2015 στις 28 Μαΐου.

Κατά τις πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα είναι ζημιογόνο για την Εθνική, αφού από καιρό έχει γίνει αντιληπτό πως οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τον στόχο για επάνοδο στην κερδοφορία, εντός του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος αυτός μετατίθεται για το 2016.

Η Εθνική, λοιπόν, εκτιμάται πως θα ανακοινώσει ζημιές πέριξ των 70-80 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση των προβλέψεων για τα κόκκινα δάνεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *