Είναι χρήσιμο να ξέρετε: Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσετε λογαριασμούς δάνειο, ασφαλιστήριο και εφορίες

Δεν θα πάθετε τίποτε αν δεν πληρώσετε την εφορία όσο μένουν κλειστές οι Τράπεζες αφού, με βάση την ΠΝΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση, απαλλάσσει από τόκους και κυρώσεις όσους χάσουν την δόση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εκδώσει και ειδική απόφαση για να μην χάνουν τη ρύθμιση χρεών όσοι έκαναν ή κάνουν μεν την αίτηση, αλλά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μέσα σε τρεις μέρες (και πριν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες) την προκαταβολή τους στην εφορία.

Οι πληρωμές στην εφορία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Ωστόσο αν κάποιος δεν έχει -αλλά και σε κάθε περίπτωση- εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Καμία συνέπεια δεν θα υποστούν και όσοι δεν πληρώσουν τις μέρες αυτές τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ γα δόσεις και λογαριασμούς που λήγουν. Δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας και δεν θα τους κόψει πχ η ΔΕΗ το ρεύμα.

Ποιοι έχουν κυρώσεις

Αντιθέτως θα έχουν συνέπειες αν πχ χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν άλλες εταιρίες πλην ΔΕΚΟ-δημοσίου, όπως πχ ασφαλιστικές εταιρίες. Αν κάποιος δεν έχει web banking και δεν πληρώσει το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του αλλά εμπλακεί σε ατύχημα, η εταιρία μπορεί να τον θεωρήσει ανασφάλιστο (όπως και αν ελεγχθεί από την Τροχαία)

Για τις πληρωμές σε ιδιώτες η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ειδική πρόβλεψη για το ντόμινο των καθυστερήσεων που θα προκληθεί από την τραπεζική στάση. Έτσι αν κάποιου του χρωστάνε και δεν τον πληρώσουν, ο ίδιος θα έχει νομικά και συνέπειες αν δεν πληρώσει άλλους!

Κυρώσεις πρόστιμα κλπ θα έχουν όμως όσοι πληρώνουν (πχ με πάγιες εντολές) υποχρεώσεις σε εταιρίες ή τράπεζες του εξωτερικού (πχ ενοίκιο ή λογαριασμό ρεύματος ή τηλεφωνίας του φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό κλπ).

Τι οδηγίες δίνει η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξέδωσε και χρηστικό οδηγό που προβλέπει επό των θεμάτων αυτών:

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.

Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *