Δύσκολη η στέγαση για τους Έλληνες

«Με την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον τομέα της στέγασης. Η άνοδος του κόστους απόκτησης και διατήρησης μίας ιδιόκτητης κατοικίας, σε συνδυασμό με τα καθυστερούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση.

Εάν οι πλειστηριασμοί δεν είχαν «παγώσει» τα τελευταία δύο χρόνια με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι άνθρωποι που ζουν σήμερα υπό την απειλή κατάσχεσης της κατοικίας τους διατρέχουν στο μέλλον τον κίνδυνο να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο», αναφέρεται σε μελέτη με θέμα «Το κοινωνικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην Ελλάδα» που αναρτήθηκε στη σελίδα του ΙΣΤΑΜΕ στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής έκδοσης της σειράς «Κείμενα Δημόσιας Πολιτικής».

Στην έρευνά της η συγγραφέας, επιστημονική συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ κ. Κατερίνα Γιαννέτου, επικαλείται μεταξύ άλλων στοιχεία που δημοσιεύονται στον Ελληνικό Τύπο που αναφέρουν ότι περισσότερα από 50.000 ακίνητα βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού, από τα οποία τα 20.000 αφορούν την πρώτη κατοικία.

Για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες καταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο επτάμηνο του 2011 εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας περισσότερες από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν το 2010 το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει περίπου 23.000 διαταγές πληρωμής και το 2008 είχε εκδώσει 8.000 διαταγές πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη η κατάσταση στον τομέα της ενοικιαζόμενης κατοικίας δεν είναι λιγότερο επισφαλής. Ιδιαίτερα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες δεν συνάπτουν συμβόλαια ενοικίασης και συχνά προχωρούν σε παράνομη αύξηση μισθώματος, σε αναγκαστική συγκατοίκηση ή σε έξωση.

Επίσης, τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τον άστεγο πληθυσμό είναι σπάνια στη χώρα μας, γεγονός που εμποδίζει την εκτίμηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, ενώ αναστέλλει κάθε προσπάθεια για το σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπισή του, αναφέρεται στην μελέτη.

Σε μία σχετικά πρόσφατη καταγραφή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Απρίλιος 2009) οι άστεγοι στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 7.720 άτομα, ένας αριθμός που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση γιατί δεν περιλαμβάνει σημαντικές κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Τυπολογία (ETHOS) για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *