Δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις στις μικρές τράπεζες

 

Σημαντικές εξελίξεις στις μικρές τράπεζες δρομολογούνται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες. 
Οι εξελίξεις αυτές θα κινηθούν προς 3 μέτωπα. 
 
1)των συγχωνεύσεων
2)των κεφαλαιακών ενισχύσεων και
3) της προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
 
Οι μικρές  τράπεζες ακόμη και αν καταφέρουν να διαφοροποιηθούν θα «φυτοζωούν» αυτή δυστυχώς είναι η ωμή πραγματικότητα. 
 
Αν παρακολουθήσει κανείς την διαχρονική εξέλιξη των μικρών τραπεζών αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν κατάφεραν πολλά πράγματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν διαφοροποιήθηκαν σε τίποτε επί της ουσίας και λειτούργησαν με επιχειρηματικά μοντέλα των μεγάλων τραπεζών….σε μικρογραφία. 
Πολλές εκ των μικρών τραπεζών θα καταλήξουν στο ΤΧΣ ενώ θα επιβιώσουν μόνο όσες καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα. 
 
Ακόμη και η Probank η καλύτερη από τις μικρές τράπεζες ή η Millennium bank οι δύο τράπεζες που ξεχώρισαν διαχρονικά δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από την γενική εικόνα του κλάδου. 
 
Η Attica bank στηρίχθηκε στην ευρωστία των μετόχων της αλλά ούτε και αυτή προσέδωσε κάτι καινούριο…ακολούθησε την κλασική πεπατημένη τραπεζική. 
 
Στις  σύντομες αναφορές που ακολουθούν για τις μικρές τράπεζες παρουσιάζουμε περισσότερο την άποψη μας όχι με την λογική των δημοσίων σχέσεων αλλά το πώς αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη των πραγμάτων στις μικρές τράπεζες. 

Millennium bank 

Παρά  τα κεφαλαιακά ζητήματα της Millennium bank και βεβαίως το μεγάλο χάσμα σε δάνεια και καταθέσεις άρα και σε ρευστότητα και τις πιέσεις που δέχεται η Millennium bank θα συνεχίσει να δρα  στην ελληνική αγορά με αξιοπρεπείς επιδόσεις. 
Βέβαια η Millennium bank πωλείται αλλά σε αυτή την φάση είναι πολύ δύσκολες οι εξαγορές τραπεζών. 
Όπως έχει τονιστεί τρόπους, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Millennium Bank, θα καλύψει η μητρική  Banco Comercial Portugues. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες αλλά το ύψος της αύξησης κεφαλαίου μπορεί να φθάσει τα 100 -150  εκατ ευρώ
Έως τώρα η Millennium bank Πορτογαλίας έχει στηρίξει με μεγάλη συνέπεια την επένδυση της στην Ελλάδα. 
Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα στις οικονομίες των χωρών της Ελλάδος και της Πορτογαλίας αποτέλεσαν διπλό χτύπημα για τον πορτογαλικό τραπεζικό όμιλο. 
Η διοίκηση της Πορτογαλικής τράπεζας αποφάσισε να εξετάσει στρατηγική συνεργασία με άλλη τράπεζα για την Millennium bank Ελλάδος. 
Οι κρούσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν έχουν τελεσφορήσει. 
Με βάση τελευταίες πληροφορίες η ΤτΕ θεωρεί ότι μια αύξηση κεφαλαίου 100-150 εκατ ευρώ είναι απαραίτητη ώστε η τράπεζα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. 
Ως εναλλακτική λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Millennium bank θα ήταν να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε τράπεζα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. 

Probank 

Δεν θα απέκλειε στρατηγική συμμαχία η Probank η οποία σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με αύξηση κεφαλαίου 80 εκατ και έκδοση ομολογιακού 50 εκατ ευρώ. 
Μέσα στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων είναι και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με άλλη τράπεζα, ή εταιρικό σχήμα που θα ήθελε να καλύψει το ομολογιακό ή να εισφέρει νέα κεφάλαια. 
Το ομολογιακό πάντως θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως δέλεαρ στους παλαιούς μετόχους ώστε να διακρατούν ένα τίτλο με καλή απόδοση. 
Η Probank, ξεχώρισε τα προηγούμενα χρόνια αυτό είναι γεγονός, στην παρούσα συγκυρία θα διατηρηθεί στον χώρο των μικρών τραπεζών με αξιοπρεπείς επιδόσεις αλλά κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών πολύ πολύ χαμηλά.  

Attica bank 

Αποδεικνύεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος αλλά και το ΤΤ και το ΤΠ&Δ διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην σταθερότητα της τράπεζας.
Θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και σίγουρα το ΤΣΜΕΔΕ θα κληθεί να καλύψει τις νέες αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. 
Είναι αδύνατο η Attica bank να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει την νέα Proton bank λόγω έλλειψης κεφαλαίων. 
Το ΤΣΜΕΔΕ ίσως να έχει αυτή την δυνατότητα αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές ή μηδενικές λόγω του haircut. 
Η Attica bank συνεχίζει να παραμένει μια μικρή και σταθερή τράπεζα αλλά ποιο είναι το νέο επιχειρηματικό όραμα; 
Το νέο επιχειρηματικό όραμα της Attica bank συνοψίζεται σε μια φράση συντήρηση δυνάμεων. 

H νέα Proton bank 

Το ΤΧΣ κατέβαλλε 220 εκατ και αυτό θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης με τους επίδοξους μνηστήρες και άλλους ενδιαφερόμενους. 
Η νέα Proton bank δυνητικά θα μπορούσε να πωληθεί σε διάστημα λίγων  μηνών από την τρέχουσα περίοδο. 
Η νέα Proton bank αποτελεί μια στάσιμη τράπεζα και πρέπει να πωληθεί άμεσα. 
Αν διατηρηθεί το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς με το ΤΧΣ η τράπεζα μπορεί να είναι ασφαλής αλλά το παραγόμενο της έργο είναι σχεδόν μηδενικό. Η τράπεζα σχεδόν χάνεται από την αγορά. 
Τουλάχιστον έχουν διασφαλιστεί οι εργαζόμενοι και για την ώρα αυτό είναι καλό νέο. 

TBank 

Ουδέποτε στην ιστορία τουλάχιστον των τραπεζών στα τελευταία 14 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο βασικός μέτοχος και εν προκειμένω το δημόσιο με 34% ή συνολικά 44% μαζί με τα ΕΛΤΑ στο ΤΤ που αποφεύγει να πάρει θέση σε μια τόσο μεγάλη και σημαντική εξέλιξη την απορρόφηση της TBank από το ΤΤ.
Η διοίκηση του ΤΤ έως τώρα έχει λειτουργήσει ορθά συν τοις άλλοις ο βασικός μέτοχος ορίζει και προσδιορίζει τις βασικές στρατηγικές επιλογές.
Η ΤBank έτσι όπως είναι δομημένη δεν θα πρέπει να απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η ΤBank θα πρέπει να ενταχθεί σε μηχανισμό μεταβατικής τράπεζας να διασπαστεί σε good και bad bank και εν συνεχεία ίσως όχι άμεσα το ΤΤ να απορροφήσει το υγιές τμήμα της TBank.
Η απόφαση της αποχής του δημοσίου στην χθεσινή 3η κατά σειρά γενική συνέλευση με θέμα την απορρόφηση κατέδειξε ότι η κατάσταση είναι πολύ θολή.
Είναι ιδιαιτέρως πιθανό το ΤΤ να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ως εκ τούτου η λύση της απορρόφησης της TBank θα ήταν στρατηγικό λάθος.
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι το δημόσιο επειδή δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους συνδικαλιστές σε ΤΤ και ΤBank μάλλον είναι έωλα. Ακόμη και αν ισχύει αυτό το επιχείρημα τα συμπεράσματα εξήχθησαν.
Για την διασφάλιση του ΤΤ δεν θα πρέπει να απορροφηθεί η TBank θα πρέπει να περάσει το στάδιο εξυγίανσης μέσω του ΤΧΣ και εν συνεχεία να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Υποσημείωση
Μπορεί να μην αρέσει η προσέγγιση αυτή αλλά ούτε το ΤΤ θέλει πραγματικά να απορροφήσει την Tbank.

Citibank 

Το σχέδιο της συρρίκνωσης της τράπεζας σύντομα θα αποκαλυφθεί. 
Στόχος είναι να μείνουν 10-12 καταστήματα και 250 -300 εργαζόμενοι. 
Το αμερικανικό όνειρο απέτυχε στην Ελλάδα και ευθύνεται αφενός η διοίκηση αφετέρου το χείριστο μοντέλο ανάπτυξης. 
HCitibank δεν θα κλείσει υπό την έννοια ότι θα αποσυρθεί η Citigroup από την Ελλάδα. Ίσως να παραμένει ως ένα ενδεχόμενο αλλά δεν νομίζουμε ότι θα αποσυρθούν. 
Ωστόσο θεωρούμε ότι μετά τις νέες ζημίες από την ναυτιλία στην  Citibank Ελλάδος,  τα περιθώρια ανάκαμψης είναι περίπου μηδενικά. 
Η αποχώρηση στελεχών συνεχίζεται. Προσεχώς αποχωρεί ένα από τα βασικότερα στελέχη της τράπεζας. 

HSBC Ελλάδος 

Όταν ήταν καλές οι αγορές  το dealing rooms της τράπεζας επιτύγχανε κέρδη 15 με 20  εκατ τον χρόνο. 
Παραδοσιακά το πιο κερδοφόρο τμήμα της τράπεζας αλλά η κρίση χτύπησε τα dealing rooms και οι επιδόσεις απλά μειώθηκαν κατακόρυφα. 
Το μικρό δίκτυο δεν μπορεί να θεωρηθεί παρεμβατικό. 
Η τράπεζα στηρίζεται περισσότερο στο όνομα της παρά την παρουσία της μέσω του δικτύου καταστημάτων της. 
Το όνομα HSBC είναι πολύ ισχυρό παγκοσμίως. 
Στην Ελλάδα του 2011 οι επιδόσεις έπεσαν κατακόρυφα αλλά θα είναι μια από τις ελάχιστες ξένες τράπεζες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη με μείωση προσωπικού κατά 30-45 άτομα. 

Geniki bank 

Η Societe Generale πουλάει την Geniki bank  και αυτό είναι γεγονός. Όμως ποιος αγοράζει; Κανείς.
Με δεδομένη την δυσκολία πώλησης η Γαλλική μητρική σχεδιάζει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 575.097.829,200 ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι κεφαλαιακές ενισχύσεις της Geniki Bank έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ και με την νέα αύξηση θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ. 
Η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου μια φορά το χρόνο, ποσά τα οποία απορροφώνται στις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. 
Για την αύξηση θα εκδοθούν 1.437.744.573 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές  ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία με προτεινόμενη τιμή διάθεσης  0,40 ευρώ  και  δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 10,125  νέων μετοχών ανά μία (1) παλαιά. 

FBBank 

Οι δύο βασικοί μέτοχοι Ρέστης με 59,52% και ΑΤΕ με 39,09% πουλάνε. 
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε  αύξηση κεφαλαίου της FBBank αλλά δεν καλύφθηκε καθώς ενώ ο στόχος ήταν 40 εκατ ευρώ τελικώς οι δύο μέτοχοι η οικογένεια Ρέστη και η  ΑΤΕ κατέβαλλαν μόνο τα 8,519 εκατ ευρώ. 
Η τράπεζα FBBank είχε  ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 40 εκατ.
Πως αποδεικνύεται αυτό στο αριθμό φύλου της κυβερνήσεως 5988 στις 7 Ιουλίου του 2011 και στην παράγραφο 6 αναφέρεται σαφώς ότι το ύψος της αύξησης θα είναι έως 40 εκατ ευρώ. 
Παράλληλα αναφέρεται ότι η τράπεζα εξετάζει να εκδώσει υβριδικά κεφάλαια ή μειωμένης εξασφάλισης. 
Η αύξηση κεφαλαίου δεν καλύφθηκε και οι βασικοί μέτοχοι ή κατά το ακριβές η οικογένεια Ρέστη ζήτησε  νέα παράταση ώστε να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου. Η ΑΤΕ δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει άλλα κεφάλαια. 

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *