Δραματική κατάσταση: 68 λουκέτα την ημέρα

Σε πτώχευση οδηγούνται τρεις επιχειρήσεις κάθε μία ώρα, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, δημιουργώντας μια νέα στρατιά ανέργων.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού μητρώου Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου «κατέβασαν ρολά» 23.278 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real News» και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η καταγραφή των διαγραφών δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να φαίνεται στα χαρτιά ότι λειτουργεί.  

Η εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζει η αγορά αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης που εμφανίζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών, αλλά και εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο 3.

Δυσοίωνο το μέλλον

Δυσάρεστη έως και δραματική αναμένεται να γίνει η κατάσταση τους προσεχείς μήνες με περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις να προβλέπουν νέα μείωση των πωλήσεων και των κερδών τους το προσεχές διάστημα. Η τελευταία έρευνα της ΕΣΕΕ για την απασχόληση  στο εμπόριο αναφέρει ότι τον τελευταίο χρ΄νο χάθηκαν 93.500 θέσεις εργασίας, με τους απασχολούμενους στον κλάδο να φτάνουν τους 673.4000.

Μάλιστα η εικόνα παρουσιάζουν οι αγορές σε όλη τη χώρα είναι δραματική με τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων αν σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.  Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και  Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, μια στις τρεις  επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας έχει βάλει «λουκέτο».

Τραγική κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 1.062 επιχειρήσεις να έχουν κλείσει το εννεάμηνο του 2012. Το ίδιο διάστημα άνοιξαν 638. Αντίστοιχα ένα χρόνο πριν είχαν κλείσει 788 επιχειρήσεις και είχαν ανοίξει 633.

www.newsbomb.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Δραματική κατάσταση: 68 λουκέτα την ημέρα”

 1. Και στο Τύπο τα ίδια:
   
  Τις “ευχές” τους έστειλαν οι εργαζόμενοι του ομίλου Λυμπέρη στην οικογένεια, εν όψει των Χριστουγέννων. Διαβάστε την επιστολή.
  “Τα Χριστούγεννα μπορεί να βρουν την οικογένεια Λυμπέρη στο αγαπημένο της Γκστάαντ ή τη Νέα Υόρκη, όπως συνήθιζαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τους πρώην πια εργαζομένους του θα πάρουμε γαλοπούλα ρεφενέ φέτος. Κι αυτό γιατί ο πιο γενναιόδωρος και καλοπληρωτής εκδότης, όπως συνήθιζε να αυτοχαρακτηρίζεται, δεν είχε τη στοιχειώδη ανθρωπιά και ηθική, να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του παρότι η εταιρεία του ακόμα δεν έχει κηρύξει πτώχευση. Για τους χρωστούμενους μισθούς και τις αποζημιώσεις ούτε λόγος πια. Ισως να σκέφτεται ο μεγάλος καπετάνιος ότι θα πρέπει να του λέμε κι ευχαριστώ που μας έδωσε τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούμε να μπούμε στο ταμείο ανεργίας. Ισως να θεωρεί ότι αυτό θα είναι το δώρο του προς εμάς, ένα δώρο 360 ευρώ τον μήνα από τον ΟΑΕΔ, αντί για τα 10.000, 15.000, 30.000 ευρώ που χρωστάει στον καθένα μας.
  Άλλες χρονιές, άλλοι εργοδότες που δεν είχαν καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων περνούσαν τις γιορτές ή τουλάχιστον μέρος τους στον Κορυδαλλό. Με τους celebrities που έχουν μαζευτεί εκεί, θα είχε και πολλούς φίλους να συναντήσει. Μπορεί εκεί να έβρισκε τον χρόνο να ασχοληθεί με ένα παλιό του πάθος, τη φωτογραφία, και να έβγαζε καινούργιο περιοδικό με τα νέα της πτέρυγας των celebrities. Κανένας από όσους δουλέψαμε για αυτόν δεν αμφισβητούμε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Δαιμόνιο που τρώει όσους δουλεύουν για αυτόν προκειμένου να ταϊστεί ο ίδιος και το Ωνασικό lifestyle του.
  Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν τον εγκατέλειψε ούτε τον τελευταίο 1,5 μήνα που έχει σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας του. Οσο εμείς μιλάμε με δικηγόρους και την Ενωση για να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε κάποια από τα δεδουλευμένα μας, εκείνος συνεχίζει να κάνει τον εκδότη ανενόχλητος μέσα από δύο εταιρείες-βιτρίνες. Την Alpha Editions με τα τέσσερα εβδομαδιαία περιοδικά (ΕΓΩ!, ΗELLO, 7ΜΤV, Τηλεκοντρόλ), που μεταβίβασε παράνομα. Την εταιρεία Alpha Editions ίδρυσε ο κουμπάρος του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον ιδιοκτήτη των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρη Φιλιππόπουλο. Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή αλλά μάλλον θα καταλήξει σε κάποιο σκονισμένο ράφι εισαγγελέα. Φαίνεται ότι ο δικός μας αγώνας είναι μικρότερος από αυτόν που δίνει η γυναίκα του, Ελενα Μακρή Λυμπέρη, η οποία εμφανίζεται σε δύο από τα τέσσερα αυτά περιοδικά ως σύμβουλος εκδοσης.
  Η δεύτερη εταιρεία-βιτρίνα, η Identity Media φαίνεται στα χαρτιά να ανήκει στον για χρόνια συνεργάτη του Πέτρο Μπουροβίλη, αλλά στο μετοχικό κεφάλαιο της έχει παρελάσει όλη η οικογένεια, ο ίδιος, η γυναίκα του, η κόρη του. Οι εταιρικές εκδόσεις, το περιοδικό του αεροδρομίου, τα Confidential ήταν κερδοφόρα, οπότε ήταν κρίμα να τα φάει η μαρμάγκα. Ας τα φάει ο ίδιος για άλλη μια φορά. Και μην εκπλαγείτε αν στη συγκεκριμένη εταιρεία πασάρει γλυκά και ωραία τα υπόλοιπα φιλέτα του όπως Vogue, Glamour, Men’s Health, Status, Lucky, Prevention. Το καπετανόπουλο- Διευθύνων Σύμβουλος των Εκδόσεων Λυμπέρη, Πέτρος, ως καλός μαθητής συνεχίζει την ίδια τακτική να μην πληρώνει τους εργαζομένους και μέσω του καπετάνιου του να διαμηνύει ότι μπορεί να σωθούν όσοι επιβιβαστούν στο νέο καράβι.
  Σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου, από αυτές που συνήθιζαν να επισκέπτονται για τις γιορτές η οικογένεια Λυμπέρη για να κάνουν σκι, θα είχε επέμβει η δικαιοσύνη, θα είχε εκποιήσει την προσωπική του περιουσία και θα του είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις. 300 μισθωτοί, 400 εξωτερικοί συνεργάτες, πρακτορεία, διαφημιστικές εταιρείες, τυπογράφοι, χαρτέμποροι, τηλεοπτικά κανάλια, τράπεζες. Στην Ελλάδα όμως από ό,τι φαίνεται το δίκιο του καπετάνιου είναι πιο ισχυρό και απ’ τη λογική την ίδια. Τα χρέη αυτά θα μεταβιβαστούν για άλλη μια φορά σε όλους. Μας χρωστάνε και στο τέλος έχουμε βρεθεί και χρεωμένοι.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *