Δραγασάκης: Μετά τα stress test θα δούμε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο

Ανοικτό να εξεταστεί από την κυβέρνηση νομοθετική λύση, μετά την ολοκλήρωση των stress test, για να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια με ελβετικό φράγκο και αδυνατούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω ανατροπής της ισοτιμίας έναντι του ευρώ, άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, που τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την ελάφρυνση των 70.000 περίπου δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων αυξήθηκαν υπέρογκα εξαιτίας της υπερτίμησης κατά 60% του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επεσήμανε ότι αυτοβούλως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα.

Ωστόσο όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί από τις τράπεζες να εξετάσουν το πρόβλημα και να πειστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις, ώστε να μην πιέζονται οι δανειολήπτες που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Πολλοί έχουν εξοφλήσει το αρχικό τους δάνειο και οι τράπεζες διεκδικούν το έκτακτο κέρδος από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», υπογράμμισε ο κ. Καρράς.

«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα και θα επανέλθουμε. Αυτοβούλως δεν μπορούμε να ορίσουμε μέτρα. Θα δούμε αν σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να την αξιοποιήσουμε», επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση όμως στη φάση που είμαστε με ανοικτά crash test, πρέπει να δούμε αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σήμερα. Μετά τα crash test θα ξανακάνουμε καταγραφή του προβλήματος. Κρατάμε ανοικτό το θέμα, πιέσαμε τις τράπεζες να εφαρμόσουν προγράμματα ανεξάρτητα από τι λένε τα δικαστήρια. Πράγματι η τελευταία δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε προσφυγές δανειοληπτών δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Ο δικαστικός δρόμος είναι ο ένας τρόπος, ο νομοθετικός είναι άλλος και ο τρίτος δρόμος είναι οι τράπεζες να προτείνουν λύση καταμερισμού του ρίσκου με λιγότερη ευθύνη του δανειολήπτη. Ήδη μια τράπεζα ανακοίνωσε ένα τέτοιο πρόγραμμα, άλλες το μελετάνε με πάγωμα ή μείωση του δανείου».

Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε συγκλονιστικό ότι «400.000 άνθρωποι παρασύρθηκαν να επωμιστούν ένα κίνδυνο χωρίς να ενημερωθούν επαρκώς από τις τράπεζες».

Στην επισήμανση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη ότι, «ούτε το πέναλτι δεν χαρίζεται από τις τράπεζες», ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «θα υπάρξει διάλογος για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του, ο κ. Καρράς μίλησε για επιβάρυνση της τάξεως του 60% των δανειοληπτών οι οποίοι όπως είπε είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια όταν ήταν ελκυστικά, αλλά δυστυχώς στη διαδρομή η ισοτιμία ανετράπη και βρέθηκαν να οφείλουν υπέρογκα ποσά. «Είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις πέρα από τις δικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Καρράς.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για πολλές στρεβλώσεις που υπήρχαν και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες αντί να προειδοποιούν αποσιωπούσαν τους κινδύνους με αποτέλεσμα να γίνει η ζημιά. «Η Ελλάδα είναι πρώτη στα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι το θέμα δεν έχει λήξει αλλά είναι ένα πρόβλημα σύνθετο, και διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

Τέλος ο υπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Μπούρα προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των πολιτών από καταχρηστικές πολιτικές των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Δραγασάκης: Μετά τα stress test θα δούμε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο”

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.