ΔΝΤ: Ετσι θα χτυπήσετε τη διαφθορά στις εφορίες

Διαφθορά στους εφοριακούς στην Ελλάδα εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συστήνει δράσεις για τον πειορισμό της και τον καλύτερο έλεγχο ανθρώπων και υπηρεσιών ώστε να εμπεδωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το Ταμείο συνιστά στην Ελλάδα διαρκείς ελέγχους πόθεν έσχες, μετακινήσεις και απλοποίηση της νομοθεσίας ώστε να περιοριστεί η επαφή εφοριακού-φορολογούμενου. μεταξύ άλλων συνιδτά βελτίωση της φορολογικής κουλτούρας των πολιτών ώστε να μην ανέχονται τη διαφθορά του μηχανισμού.

Οι συστάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία συνυπογράφει η τρόικα συνολικά, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Απριλίου.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να την εφαρμόσει, μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει και ορισμένα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται, φυσικά, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θέμα για το οποίο εγκάλεσαν άλλη μία φορά τον κ. Στουρνάρα οι ομόλογοί του στο τελευταίο Eurogroup. Και στο επίκεντρο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρίσκεται η καταπολέμηση της διαφθοράς της φορολογικής διοίκησης.

Αίθηση προκαλεί η διαπίστωση της τρόικας η οποία αποκαλύπτει έλλειψη πολιτικής βούλησης στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό καθώς και ανυπαρξία δράσης στις περιπτώσεις των επίορκων.

Η έκθεση ζητά να μειωθεί η επαφή μεταξύ των εφοριακών και των φορολογουμένων, με σκοπό να αποφεύγονται τα «πελατειακά» φαινόμενα. Ο αριθμός των ΔΟΥ θα έπρεπε να έχει μειωθεί από 331 σε 80 έως τη λήξη της φετινής χρονιάς, αλλά στην πράξη έκλεισαν μόνο 50 ΔΟΥ (σ.σ.: ενώ διορίζονται και νέοι έφοροι!). Επίσης, πρέπει να καταργηθεί η περιφερειακή δικαιοδοσία των εφοριακών, οι οποίοι επιπλέον θα πρέπει να μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα ελεγκτών σε υψηλό επίπεδο.

Προστασία καταγγελλόντων, ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι σήμερα απαιτούνται 8 – 10 χρόνια για να εκδικαστούν υποθέσεις διαφθοράς, ενώ το πλαίσιο προστασίας των καταγγελλόντων είναι ανεπαρκές. Επικαλείται μάλιστα πρόσφατο περιστατικό όπου καταδικάστηκαν εφοριακοί 11 ολόκληρα χρόνια μετά την καταγγελία, ενώ αρχικά ο καταγγέλλων είχε υποστεί πειθαρχικές διαδικασίες! Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση, να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ προτείνει ακόμη και μαθήματα στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών έναντι των συνεπειών της διαφθοράς. Επίσης, να διδαχθούν οι ίδιοι οι εφοριακοί επαγγελματική ηθική στη βάση  της μηδενικής ανοχής στη διαφθορά.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΔΝΤ: Ετσι θα χτυπήσετε τη διαφθορά στις εφορίες”

 1. Μπράβο ΔΝΤ  , εσένα ξέρουμε εσένα εμπιστευόμαστε !
  29 “κατασκευαστές” “πλυντηρίων” συνιστούν εσας για απορρυπαντικό  , αυτοί ξέρουν !
  Ακολουθεί η οφ δι ρέκορντ έκθεση του “μεγάλου” προς μικρούς  :

  “Νοικοκυρέψτε το φορολογικό σας για να σας τα παίρνει ΜΟΝΟΝ  ο Αλή Μπαμπά (Εσωτερικού +ΕξωτερικούΤΡΟΙΚΑ-ΔΝΤ)που έχει ΜΟΝΟΝ σαράντα κλέφτες.
  Ετσι όπως τα κάνετε η διαφθορά έχει πάρει μαζική διάσταση .
  Εμείς οι Μεγκα λωποδύτες ξέρουμε καλύτερα . 
  Είναι σωστό να φοροδιαφευγει ο περιπτεράς ; 
  Ε ; Οχι βέβαια ! 
  Ισα και όμοια είναι Ο ΙΚΕΑΣ και ο περιπτεράς ; 
  Οχι βέβαια ; 
  Ισα και όμοια είναι ο κλεφτοκοτάς ο κοινός ,ο μαυρος  ο βρωμόσκυλος ,ο ταμ ταμ ταμ , 
  με τον Λαυρεντιάδη το καμάρι μας ,το λεβέντη μας ,  που τον έχουμε βραβευσει κιόλας στο μέγαρο μουσικής ; Ε Οχι βέβαια !
  Η περιπτωση του που είναι στη μπουζού -ψειρού τώρα είναι για να ξεχαρμανιάσετε με άρτο και θεάματα και να μην πέρνετε και πολύ αέρα . Ο λαγός μας είναι . Εδώ παπάς εκει παπάς που είναι ο παπάς  ;Ενας στο κλουβί , χιλιάδες ελευθεροι . Για θυσία πρόκειται . 

  Η λουμπινιά , η πουστιά + η κλεψιά  ειναι και θα παραμείνει προνόμιο των ολίγων και εκλεκτών .
  Γκε γκε ; Που μου πήρατε και αέρα και νομίζετε οτι καπιταλισμός σημαίνει “σοσιαλιστικά” “κέρδη για όλους”  .Σύστημα πυραμίδα παίζουμε ρε τούβλα ! Τεράστια βάση κι οσο πάμε κορυφή στενευει ρε βόδια !
  Παρτε το χαμπάρι μικροαστούληδες  . Εχουμε καπιταλισμό τουτέστιν , Καπιταλισμό στα κέρδη του Αλή Μπαμπά  με τους 40 και σοσιαλισμό στα χρέη και στη χασούρα . 
  Κατανοητό ;  ”

  Ο Αλή Μπάμπά και μόνον οι σαράντα κλέφτες με αγάπη .
  Συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς δεν είναι πολιτικά ορθό …. 

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.