«Δανείζουμε» τις τράπεζες αντί να μας δανείζουν

Δανείζουμε πλέον τις τράπεζες αντί να δανείζουν αυτές. Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τη γενικευμένη απραξία στην αγορά, περιορίζει ολοένα και περισσότερο τη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι τον Αύγουστο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες εισέπραξαν στα ταμεία τους από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αποπληρωμή των δανείων τους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που χορήγησαν τον ίδιο μήνα ήταν μόλις 448 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Απρίλιο από το σύστημα παρατηρήθηκε καθαρή εκροή 1,310 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής πιστώσεων ύψους 13 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Ετσι οι συνολικές οφειλές του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στο οκτάμηνο υποχώρησαν στα 252,4 δισ. ευρώ, έναντι 254,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Οι εξελίξεις αυτές είχαν αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός της συνολικής χρηματοδότησης να εμφανίσει τον Αύγουστο μείωση κατά 1,3% έναντι μείωσης 1,2% που εμφάνισε τον Ιούλιο.

Στις επιχειρήσεις καταγράφηκε τον Αύγουστο αρνητική ροή 690 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής 564 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010 οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες -ύψους 121,3 δισ. ευρώ- εμφανίζουν αύξηση κατά 0,5%. Οσον αφορά τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, σημαντική αύξηση κατά 18% εμφανίζουν σε ετήσια βάση τα υπόλοιπα των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, φωταερίου και ύδρευσης. Αντίθετα σημαντική μείωση κατά 10,8% εμφανίζουν τα υπόλοιπα προς τη ναυτιλία, ενώ τα υπόλοιπα των εμπορικών επιχειρήσεων εμφανίζουν μείωση κατά 5,9%.

Οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώθηκαν στο τέλος Αυγούστου στα 15,8 δισ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι οφειλές των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν σε σύγκριση με το περυσινό οκτάμηνο κατά 2,9%, στα 115,2 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν μείωση κατά 2,1% στα 79,5 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση στα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων έφτασε το 6,6% με αποτέλεσμα το υπόλοιπό τους να διαμορφωθεί στα 33,8 δισ. ευρώ. *

www.enet.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Δανείζουμε» τις τράπεζες αντί να μας δανείζουν”

  1. Αχρηματη Κοινωνια ρε μπασταρδοι …. δε γουσταρω χρημα amymore ρε μουνια … τι θα κανετε ρε γελιοι ….. ειμαι περιεργος …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *