Γιατί οι τραπεζίτες φοβούνται νέες καθυστερήσεις για τα «κόκκινα δάνεια»

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα διοικητικά ζητήματα των τραπεζών αλλά και μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή των καταθέσεων τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην εξέλιξη και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των επιμέρους ζητημάτων που εκκρεμούν γύρω απ’ τις ρυθμίσεις οφειλών και την αναδιάρθρωση εταιρειών.

Τραπεζικές πηγές σημείωναν πως χρειάζεται επίσπευση της διαδικασίας καθώς φοβούνται νέες καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Όπως μάλιστα σημείωναν το θετικό σενάριο είναι το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια να ολοκληρωθεί με τη νέα χρονιά!

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της διαδικασίας ώστε, για παράδειγμα, να φαίνεται σκόπιμη η αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων που προτείνουν οι θεσμοί για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό χωρίς να βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία, επισημαίνει η πλευρά των τραπεζών, που έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο στοκ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και χρειάζεται γρήγορες δράσεις.

Οι πρώτες συζητήσεις δείχνουν την πρόθεση των θεσμών να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν ριζικά ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η υπόδειξη των θεσμών για αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκει σύμφωνες τις τράπεζες, που «βλέπουν» στην πρόταση της κυβέρνησης τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα βαρύ σύστημα που θα δημιουργεί προβλήματα αντί να τα λύνει και μάλιστα για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις. Εξάλλου οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό 67,2% και ακολουθούν οι ΜμΕ με 59,9%, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 29,1%.

Ακόμη πάντως και το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν είναι απλή υπόθεση αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα στηθεί, από ποιον και σε ποιον χρόνο.

Κοινός τόπος όλων των μερών είναι το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και η ταχύτητα δράσης, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται εάν δεν λήξει άμεσα η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα πρέπει να ακολουθήσει και η συμφωνία επί του πτωχευτικού και προπτωχευτικού, όπως και η θέσπιση νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών.

Καταθέσεις και νέες διοικήσεις

Στη συνάντηση όμως χθες τέθηκαν επί τάπητος και μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες ώστε παράλληλα να τονωθεί και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της συμπλήρωσης των ΔΣ των τραπεζών υπήρξε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη θα γίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την εκλογή προέδρου και μελών του Δ.Σ., με τους Παναγιώτη Θωμόπουλο και Δημήτρη Τσιτσιράγκο να θεωρούνται οι δύο της τελικής λίστας. Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο στις 31 Οκτωβρίου.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *