Γερμανικό σχέδιο για «PSI 3» με κούρεμα 75%

Η Καγκελαρία ουδέποτε έκρυψε τις διαθέσεις της για «γενναίο» κούρεμα του ελληνικού χρέους που θα ξεπερνά το 70%, αλλά που βεβαίως θα συνοδεύεται με σκληρότατους όρους παραμονής μας στο ευρώ οι οποίοι θα υποδεικνύουν το ουσιαστικό «πάγωμα» της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Οι μελέτες που παρουσίασε η Κομισιόν στο Eurogroup του Νοεμβρίου για την βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα δεν είχαν πείσει ούτε την Γερμανία ούτε το ΔΝΤ. Όμως η κρισιμότητα της κατάστασης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και γενικά το ρευστό κλίμα στις αγορές, επέβαλε το κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού, γρήγορα.

Παρόλα αυτά, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών επεξεργαζόταν από τον Σεπτέμβριο του 2011, σχέδιο για ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και με δεδομένη την αποτυχία (για ακόμα μια φορά) της τρόικας να προβλέψει την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας, το σχέδιο αυτό ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, η Γερμανία θεωρεί ότι ο κύκλος της αναταραχής με πρώτη εστία την Ελλάδα θα ξανανοίξει οσονούπω, όταν θα απορριφθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011 (γίνονται προσπάθειες να μην κλείσει στο 10%) , η ύφεση για το 2011 και το 2012 και βέβαια ο στόχος του χρέους.
Θεωρούν επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο το οποίο έχει μεν αποφασιστεί όμως πρέπει να αναπροσαρμοστεί, πρέπει να γίνει με βάση ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για την βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην γραμμή του «PSI 3», κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κοινή γραμμή έγινε αισθητή από την Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου και προκάλεσε αμηχανία στην Κομισιόν και την ομάδα των μετριοπαθών φωνών εντός ευρωζώνης.

Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της WSJ ότι πλέον το κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έρχεται τη στιγμή που η Ελληνική κυβέρνηση παλεύει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά τις «αλλοπρόσαλλες» δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που μέσα σε λίγες μόνο ώρες διέρρευσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες είναι σε καλό σημείο για να αυτοδιαψευσθεί από το βήμα της βουλής λίγο αργότερα λέγοντας ότι υπάρχουν κωλύματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Δεν είναι επίσης τυχαία η αναφορά ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που βλέπουν θετικά ένα PSI 3».

Αυτό προκαλεί απορίες όχι μόνο γιατί επισήμως η κυβέρνηση Παπαδήμου «δείχνει» ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το PSI μέσα στον Φεβρουάριο αλλά γιατί ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε είδε με θετικό μάτι το κούρεμα του 50%, πόσο μάλλον ένα κούρεμα άνω του 70% που εμπεριέχει και την προοπτική να μην είναι εθελοντικό.

Χρήζει δηλαδή διερεύνησης εάν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός κυβέρνησης και εάν συγκεκριμένα ξένα κέντρα εξουσίας λαμβάνουν διαφορετικές διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *