«Βόμβα» ιδιωτικού χρέους 230 δισ. στα θεμέλια της οικονομίας

Στο 130% του ΑΕΠ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα προβλήματα και τα εμπόδια με τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Όλοι χρωστούν σε όλους. Το δημόσιο χρωστά 328 δισ. ευρώ κυρίως πλέον στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τον ESM και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο ελληνικό δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ αγγίζουν τα 230 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά σε μία οικονομία η οποία βιώνει την όγδοη χρονιά ύφεσης, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει στα 176 δισ. ευρώ, τις αντοχές της κοινωνίας στο κόκκινο και τον εφιάλτη των φορολογικών μέτρων, της αύξησης των εισφορών και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων να έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Απλά, δεν βγαίνει.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με την επισήμανση ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους, είναι η αφορμή για την άθροιση των δεδομένων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο – κυρίως στην εφορία- αγγίζουν τα 93 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία οι απλήρωτες εισφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% οι καταναλωτές έχουν φτάσει να χρωστούν 3 δισ. ευρώ.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, ακόμα κυβέρνηση και δανειστές διαβουλεύονται προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις βιώσιμες επιχειρήσεις μέσω ουσιαστικής διευθέτησης των οφειλών τους.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, οι προσπάθειες δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από την Αθήνα, λέγοντας ότι θα μελετήσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθυστερώντας περαιτέρω την κατάθεση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα. Μέχρι να κατατεθεί- όταν και εφόσον- οι κατασχέσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι στόχοι εσόδων πρέπει να επιτευχθούν.

Τον Σεπτέμβριο, πέρα από την κλασική πλέον αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, καταγράφηκε ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκε κατά 340.000 μέσα σε ένα μήνα, φτάνοντας σε 4.374.475 φορολογουμένων έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο. Οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου ανέρχονται σε 1.618.460 έναντι 1.541.970 που ήταν τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες στους οποίους τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 788.947 έναντι 774.321 τον Αύγουστο.

Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία , ένας στους πέντε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις και ευρύτερα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, και περίπου ένας στους δέκα έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στα παραπάνω προσθέστε και το χθεσινό σκηνικό έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% , στην Αριστοτέλους. Εκατοντάδες καταναλωτές συνωστίζονταν από τις 5 τα ξημερώματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας ρύθμιση των οφειλών τους σε 36 μηνιαίες δόσεις.Καταγράφηκαν δε ακόμα και περιστατικά εμπορίας της σειράς προτεραιότητας, δείγμα της απελπισίας των καταναλωτών. Τελικά η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% ανακοίνωσε παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Έως χθες περισσότεροι από 510.000 πελάτες της είχαν διακανονίσει τις οφειλές τους ύψους 1,335 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών Αντίστοιχη παράταση ανακοίνωσε και η ΕΥΔΑΠ για τη δική της ανάλογη ρύθμιση οφειλών.

Στο μεταξύ, καθημερινά εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γονατίζουν κάτω από το βάρος χρεών που τα υπερβαίνει εκ των πραγμάτων.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *