Βγαίνουν στο σφυρί 10.000 «βιλίτσες» μπαταχτσήδων

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, πρωτίστως επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά και δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των τραπεζών να ρυθμίσουν τα χρέη τους. 

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα δάνεια των κατά συνείδηση κακοπληρωτών και έχουν ήδη έτοιμα 10.000 ακίνητα, πάσης φύσεως (οικίες, επαγγελματικά), τα οποία αποτελούν εγγύηση στα εν λόγω δάνεια, με στόχο την άμεση πλειστηρίασή τους.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «όσον αφορά στους ιδιώτες, πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα, τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε ακριβές περιοχές της χώρας και προσελκύουν το ενδιαφέρον αγοραστών».

Την ίδια εικόνα δίνουν και για τα ακίνητα-εγγυήσεις που καλύπτουν επιχειρηματικά δάνεια στρατηγικά κακοπληρωτών. Με βάση τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των τραπεζών, το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών ανέρχεται στο 25% του συνόλου των κόκκινων δανείων, δηλαδή 1 στους 4, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική εκτιμά ότι είναι 1 στους 6.

Εμπόδιο…

Κι ενώ τα 10.000 ακίνητα είναι έτοιμα και η κάθε τράπεζα έχει γκρουπάρει τα δικά της, η αναστολή των πλειστηριασμών έχει μπλοκάρει τη διαδικασία. Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι η δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των στρατηγικά κακοπληρωτών αποτελεί βασική δέσμευση των ελληνικών τραπεζών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους στόχους μείωσης των NPLs που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στην άμεση άρση των εμποδίων, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως εναλλακτική προτείνεται η λύση των e-auctions (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί), οι οποίοι θα διεξάγονται μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί στα πρότυπα της πλατφόρμας που διαθέτει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για να κάνει τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Ποιοι είναι οι κακοπληρωτές

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εντοπίζονται στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης έχουν αγοράσει με το δάνειο ακίνητο υψηλής αξίας και διαθέτουν κινητή αλλά και άλλη ακίνητη περιουσία. Στις επιχειρήσεις, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, που σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιολογία αθέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται ότι «μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, δεν πληρώνουν δηλαδή από το 2010 έως και σήμερα».

Είναι, αναφέρεται στην έκθεση, πιθανότερο να εμφανισθούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό ή χαμηλή αξία εξασφαλίσεων ή υψηλή κερδοφορία.

euro2day.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Βγαίνουν στο σφυρί 10.000 «βιλίτσες» μπαταχτσήδων”

  1. Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν μπαταχτσηδες, απλά το ποσοστό που παρουσιάζουν οι τράπεζες (1 στους 4 ή και ακόμα 1 στους 6) μου φαίνεται υπερβολικό και εκτός πραγματικότητας. Εκτός και αν μονο εγώ είμαι σκεπτικός αν πρέπει να δώσω 1,5 ευρώ για καφέ από το Γρηγόρη και αυτό όχι λόγω τσιγκουνιάς

    1. Το πως εννοεί κάποιος τον επαγγελματία μπαταχτσή, είναι σχετικό.
      Η τράπεζα σε θεωρεί μπαταχτσή, επειδή ξοδεύεις κάθε μήνα 5 ευρώ για καρτοκινητό, τρως κρέας δυο φορές το μήνα, αντί για σκέτο λάχανα και πίνεις 10 ευρώ σε καφέδες.
      Σου λέει, μη τα ξοδεύεις και δώστα σε μένα.

    2. Και για να είμαστε δίκαιοι.
      Γνωρίζω άτομα, που τις καλές εποχές πήραν δάνεια 500-700.000 ευρώ και αγόρασαν πράγμαται παλατάκια, χωρίς να έχουν το αντίκρυσμα. Grand cherokee κλπ
      Μιλώ για απλούς αγρότες, που εμφάνιζαν ως εγγύηση τα χωράφια τους και μας πουλούσαν μούρη.
      Τώρα έχουν την απαίτηση να διαγραφούν τα χρέη τους και να μην πληρώσουν δεκάρα.
      Στην περιοχή που κατοικώ, δάνειο 500-700.000 σημαίνει μεζονέτα 450-500 τετραγωνικών,
      Με λίγα λόγια, αυτοί δεν ανήκουν στην κατηγορία του μέσου δανειολήπτη που δανείστηκε 100-150.000 για να πάρει ένα διαμέρισμα , το πολύ 100 τμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *