Αύξηση χρεών προς την εφορία 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα

Νέο άλμα έκαναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο (αυτό που συσσωρεύτηκε από την αρχή του έτους) διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 5,584 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 1,254 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι φορολογούμενοι δημιουργούν κάθε μήνα νέες οφειλές προς την εφορία πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκε στα 88,8 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου ένα δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις εισπράξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών και κυρίως αυτή των 100 δόσεων φέρνει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Οι εισπράξεις από το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2015 διαμορφώθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους στα 1,26 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, διαμορφώθηκαν στο πεντάμηνο στα 677 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για το άλμα των οφειλών προς το δημόσιο έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο καθώς επίκεινται οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να εκπληρωθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του μνημονίου. Από αυτήν την επιτυχία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα τεθεί σε λειτουργία και ο περιβόητος κόφτης δαπανών από το νέο έτος.

Οι φορολογούμενοι μέσα στο επόμενο διάστημα -έως το τέλος του έτους- θα κληθούν να πληρώσουν:

– περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις  δόσεις (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος)

– περίπου 3,5 δισ. ευρώ μέσω του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος θα πληρωθεί σε τέσσερις ή πέντε δόσεις ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος)

– περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω των τελών κυκλοφορίας για το 2017. Τα τέλη θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *