Αυξάνουν, αντί να μειώνονται, τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα

Καθόλου καλό δεν ήταν τελικώς το ξεκίνημα του 2017 αναφορικά με την πορεία των κόκκινων δανείων στη χώρα μας. Μετά από μια σταθεροποίηση που καταγράφηκε στο τέλος του 2016, ακολούθησε ένα μάλλον ανησυχητικό πρώτο τρίμηνο φέτος, που είχε ως αποτέλεσμα στην Τράπεζα της Ελλάδας – απ’ όσο πληροφορείται η Voria.gr – να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το ξεκίνημα του 2017 δεν ήταν το αναμενόμενο, ωστόσο, η επιδείνωση της ποιότητας δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες διαγραφές και επιτάχυνση του βηματισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών.

Οι τράπεζες περιμένουν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών με καλυτέρευση των όρων πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά, εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων και επάνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση ενισχύοντας αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.

Οπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη μεγάλων τραπεζών, η συμφωνία δημιουργεί μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της αβεβαιότητας επαναφέροντας τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Πηγή: http://voria.gr/article/afxanoun-anti-na-miononte-ta-kokkina-dania-stin-ellada

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *